Cum să alegi sala de fitness potrivită – 7 sfaturi utile
Oricât de mult ne-ar plăcea să facem sport în aer liber, trebuie să recunoaştem că mişcarea fizică în cadrul unei săli fitness are destule avantaje: ai opţiunea de a te înscrie la cursurile de spinning, aerobic, fitball sau zumba, poţi combina antrenamentul cardio cu exerciţiile la aparatele fitness, toate acestea într-un cadru agreabil, sub îndrumarea atentă a unui instructor specializat. Dacă îţi convingi şi un prieten să te însoţească, atunci e clar că ai reuşit să îmbini utilul cu plăcutul şi că nu vei renunţa prea curând la antrenamentul de la sală. Cu toate astea, alegerea sălii fitness potrivită ţie şi cerinţelor tale nu e tocmai un lucru uşor. Cei mai mulţi iau o decizie bazată doar pe câteva criterii superficiale, cum ar fi, de exemplu, cât de aproape este sala de fitness de casă sau de locul de muncă.
Gândeşte-te, însă, că sala de fitness va fi locul în care vei face sport de câteva ori pe săptămână. Profesionalismul personalului, dotarea cu aparate fitness de ultimă generaţie, amplasamentul sunt doar câţiva dintre factorii care te vor determina sau nu să urmezi cu plăcere un program sportiv regulat. Pentru a lua cea mai bună decizie încă de la început, citeşte în continuare ce condiţii ar trebui să întrunească sala de fitness câştigătoare:
1. Fă un mic research înainte!
Sunt multe informaţii pe care nu le poţi afla direct de la sursă, aşa că citeşte pe internet sau cere părerea prietenilor care merg la o anumită sală fitness. Cu siguranţă, ei îţi vor putea spune care este atmosfera, cât de curat este mediul respectiv, care este calitatea serviciilor şi a aparatelor etc.
2. Alege un centru fitness cu servicii variate!
Câteva aparate fitness şi o sală cardio modestă nu sunt suficiente pentru că, pe parcurs, ai putea considera că ai nevoie şi de un alt tip de antrenament. În plus, mulţi instructori sunt de părere că, odată ce frecventezi o sală fitness, ar fi bine să alternezi tipurile de mişcare şi să profiţi de cursurile oferite de centrul respectiv. Pilates, spinning, zumba chiar şi facilităţile privind gimnastica medicală sunt nişte atuuri de care ar fi bine să ţii cont.
3. Asigură-te că în sala de fitness este în permanenţă un instructor specializat!
Unele centre care se respectă îţi oferă inclusiv serviciile unui medic generalist sau nutriţionist, dar cel mai important în acest context rămâne instructorul fitness. Nu ar strica să ştii ce specializare are acesta, pentru a fi sigur că sfaturile sale sunt pertinente şi de ajutor.
4. Modalitatea de plată – card de acces sau abonament lunar?
E adevărat că ultima variantă te obligă întrucâtva să nu lipseşti prea mult de la întâlnirea cu sportul, însă cardul de acces cu mai multe intrări pe o perioadă nedeterminată este mai avantajos din punct de vedere financiar. De asemenea, întreabă şi de posibilele discounturi pe care unele săli de fitness le oferă clienţilor fideli sau celor care aleg mai multe cursuri diferite.
5. Ai grijă ca amplasamentul şi programul sălii de fitness să corespundă cu cerinţele tale!
Pentru a fi sigur că nu pierzi mult timp pe drum, alege o sală fitness aproape de casă sau de locul de muncă, însă ai grijă ca acest aspect să nu fie singurul luat în considerare. În cazul în care optezi pentru cursuri diferite, ele trebuie să se plieze orarului tău.
6. Testează atmosfera, amabilitatea personalului şi descoperă şi alte facilităţi!
Înainte de a lua o decizie definitivă, du-te cel puţin o dată la sala de fitness. Astfel, vei putea vedea cum arată vestiarul, sălile, duşurile, dacă sala de fitness oferă şi alte facilităţi, cum ar fi bar sau cafenea în incinta centrului.
7. Verifică dacă sala de fitness are autorizaţie de funcţionare sau asigurare în caz de accidentări!
Aceste detalii ţi le poate oferi un reprezentant oficial al sălii de fitness. Disponibilitatea personalului trebuie să fie maximă, aşa că nu te sfii să întrebi tot felul de informaţii sau să îţi clarifici unele nedumeriri.
un articol de Marina Râşnoveanu