Câinele, un posibil partener pentru antrenamentul fizic

Câinele, un posibil partener pentru antrenamentul fizic

Cercetătorii au demonstrat deja că ne antrenăm mai constant şi mai eficient atunci când lucrăm alături de un prieten. Motivaţia creşte, exerciţiile ni se par mai uşoare şi mai distractive, iar la final constatăm că sportul nu este atât de greu pe cât am fi crezut. Totuşi, cum programele sunt greu de suprapus, iar prietenii greu de convins, partenerul de antrenament fizic nu este o constantă pe care ne putem baza.

Ei bine, specialiştii de la Texas A&M University College of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences au găsit soluţia ideală. Se pare că nu doar oamenii au nevoie de mişcare fizică constantă, ci şi… câinii. Aşadar, posesorii de animale de companie ar putea să folosească acest detaliu în avantajul lor.

Mai multe studii efectuate au arătat că efortul fizic regulat îmbunătăţeşte semnificativ starea de sănătate a câinilor. Se simt mai bine, prezintă o mai bună funcţionare a organelor şi mai puţine probleme comportamentale. Câinii care nu fac mişcare fizică au un tonus muscular mai scăzut, se pot confrunta cu afecţiuni ale creierului, dar şi cu probleme ale sistemului osos.

Dr. Jacqueline Davidson, profesor la universitatea din Texas, citată de site-ul news-medical.net, susţine că obezitatea este un fenomen ce îi poate afecta şi pe câini, iar cei care nu fac sport ajung să fie supraponderali. În plus, îşi pierd dexteritatea, inima nu mai funcţionează la parametri optimi, iar articulaţiile nu mai sunt la fel de puternice. 

Aşadar, e clar că atât câinii, cât şi oamenii au nevoie de sport pentru o viaţă sănătoasă şi activă. Tocmai de aceea, specialiştii recomandă să vă îmbinaţi antrenamentul, alegând modalităţi diferite şi distractive de a face sport împreună cu câinele vostru.

Din fericire, câinelui îi place aproape orice fel de mişcare. Îl poţi lua cu tine atunci când mergi pe jos, când alergi sau vă puteţi juca cu mingea sau cu Frisbee-ul în parc. Nu lăsa la voia întâmplării ora voastră de sport! Programează din timp ieşirea şi tipul de activitate fizică pe care o veţi face. În felul acesta, atât tu, cât şi câinele veţi învăţa să faceţi sport în mod constant.

Cum majoritatea posesorilor de câini văd în patrupezii lor adevăraţi prieteni, nu va fi greu să te gândeşti sau să anticipezi problemele câinelui. Regula aceasta se aplică şi în cazul sportului: întrerupe antrenamentul dacă nu se simte bine, nu forţa dacă înainte câinele tău a fost sedentar şi creşte treptat timpul şi greutatea exerciţiilor.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare