Băuturile şi batoanele energizante – mit sau realitate?
Un ritm de viaţă alert, dar şi un program intensiv de sport necesită multă energie. Deseori, însă, nu mai avem timp pentru a ne odihni corespunzător sau pentru a mânca la fel de sănătos ca înainte. Atunci când “sărim” peste mese şi nu mai înregistrăm aceleaşi performanţe la sala de fitness, luăm în calcul băuturile şi batoanele energizante.
Dacă până acum credeai că o astfel de băutură minune îţi poate oferi dintr-o dată energia necesară, s-ar putea să te fi înşelat. Nu este o idee prea bună să te bazezi pe aceste energizante şi nici să înlocuieşti micul dejun cu un baton proteic. Motivul? Astfel de suplimente alimentare conţin deseori ingrediente ce ar putea să îţi facă mai mult rău decât bine..
Aşadar, dacă vrei să afli adevărul despre eficienţa băuturilor şi batoanelor energizante, citeşte mai jos câteva informaţii importante:
• Băuturile energizante sunt o sursă suplimentară de zahăr şi cofeină
Mulţi confundă proprietăţile băuturilor energizante cu ale celor recomandate sportivilor. În vreme ce primele îţi oferă energie imediat după consumarea lor, cele din a doua categorie cresc rezistenţa corpului şi performanţele sportive, fiind recomandate celor care fac efort fizic intens, mai mult de o oră pe zi.
Băuturile energizante conţin în mare parte cofeină şi zahăr, plus alte componenete mai mult sau mai puţin verificate sau eficiente: guarana (o altă sursă de zahăr), taurina (un amino acid care sporeşte efectul cofeinei), ginseng, vitamine etc. Cantitatea de cofeină şi zahăr nu este verificată, aşa că te poţi confrunta cu simptome precum ameţeală, dureri de stomac, dureri de cap, tensiune arterială mare, insomnie, tahicardie. De asemenea, dacă suferi de afecţiuni ale inimii, astfel de produse îţi sunt strict interzise. Zahărul din aceste băuturi este iar un pericol pentru că de multe ori corpul nostru nu metabolizează aşa cum ar trebui această substanţă. Astfel, va apărea o creştere rapidă a glicemiei, după care o cădere la fel de bruscă. Nici prezenţa acelor vitamine pe etichetă produsului nu îţi asigură o energizare imediată, vitaminele făcându-şi efectul doar după o perioadă mai lungă de administrare.
• Batoanele energizante nu pot înlocui mesele principale
Astfel de batoane conţin vitamine, minerale, proteine şi alţi nutrienţi meniţi să suplinească mesele de peste zi. Mulţi cred că, înlocuind micul dejun sau prânzul cu un baton energizant, vor avea energie pentru sport şi vor slăbi câteva kilograme mult mai uşor. Cu toate astea, trebuie să ştii că batoanele energizante conţin multe calorii pe care nu le vei putea arde în totalitate la sală. Oricât de atractivă ar părea eticheta unui astfel de produs, batoanele energizante nu vor putea înlocui niciodată o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, sursa cea mai sigură de energie.
• Apelează la aceste energizante doar în situaţii izolate
În cazul în care eşti slăbit, lipsit de energie sau pur şi simplu nu poţi lua masa, poţi apela la băuturile energizante şi batoanele de acest tip. Totul este să nu exagerezi şi să nu îţi creezi un obicei din asta. Chiar dacă organismul tău nu îţi dă semne că ceva ar fi în neregulă, după un timp vei fi simţi efectele.
• Energizează-te prin metode naturale:
Nu alege calea facilă a băuturilor şi batoanelor energizante, ci axează-te pe soluţiile naturale de a-ţi spori energia în cadrul antrenamentelor sportive, şi nu numai:
- Dormi 8 ore pe noapte
- Adoptă o dietă echilibrată, bogată în proteine, fructe, legume, fibre, vitamine şi limitează consumul de mâncare procesată şi consumul de zahăr şi pâine.
- Bea apă pentru a evita deshidratarea, duşmanul energiei.
- Înlocuieşte băuturile energizante cu o cafea, maxim două pe zi.
un articol de Marina Râşnoveanu