Antrenament pentru un corp perfect – beneficiile flotărilor
Mult timp, s-a crezut că flotările sunt potrivite doar sportivilor de performanţă sau celor cu o condiţie fizică foarte bună. De fapt, aceste exerciţii pot fi integrate în antrenamentul fiecăruia, atât timp cât le executăm corect şi în conformitate cu limitele propriului corp.
Aşadar, e timpul să nu te mai gândeşti doar la tipul clasic de flotări la podea, destul de dificil de executat, întrucât ai la dispoziţie şi alte modalităţi de practicare a acestor exerciţii.
Citeşte mai multe despre beneficiile flotărilor, dar şi câteva informaţii cu privire la tehnica corectă de execuţie.
• Flotările lucrează eficient în special partea superioară a corpului şi cresc rezistenţa articulaţiilor
În mişcare este implicată mai mult partea de sus a corpului, însă flotările lucrează şi fesierii sau muşchii abdominali. În plus, aceste exerciţii cresc rezistenţa umerilor, a antebraţelor, a pieptului şi a articulaţiilor.
• Antrenament hibrid între ridicările de greutăţi şi exerciţiul cardio
O altă variantă a ridicărilor de greutăţi, dar şi un eficient exerciţiu cardio întrucât creşte ritmul cardiac şi determină inima să pompeze mai mult sânge, flotările ne stimulează metabolismul. Aşadar, în urma acestui tip de antrenament vom arde şi mai multe calorii.
• Atenuează durerile de cap şi spate
Astăzi, o cauză frecventă a durerilor de cap şi spate este poziţia incorectă la birou. Cum lucrul la computer a devenit o constantă a vieţii noastre, din ce în ce mai mulţi se confruntă cu astfel de probleme. Ei bine, flotările cresc rezistenţa coloanei vertebrale, dar şi a muşchilor gâtului şi ai umerilor. Chiar dacă nu ai o condiţie fizică bună, ai putea opta în acest caz pentru flotările verticale, la perete.
• Scad riscul accidentărilor
Cum flotările cresc rezistenţa trunchiului, dar şi densitatea osoasă, practicarea acestui antrenament te fereşte şi de riscul accidentărilor.
Tehnica corectă de execuţie – tips & tricks
Chiar dacă te simţi mult mai încrezător după ce ai executat un număr considerabil de flotări, ţine minte că nu cantitatea contează, ci calitatea.
În plus, dacă nu eşti foarte pregătit din punct de vedere fizic, ia în calcul şi tipurile de flotări ceva mai uşoare. De exemplu, optează pentru flotările verticale, la perete sau cele parţial înclinate, în cadrul cărora te rezemi de o bancă sau îţi îndoi coatele pe podea într-un unghi de 90 de grade.
Începe cu un set de 10 flotări şi creşte progresiv numărul exerciţiilor.
Flotările clasice, învăţate şi la orele de sport din şcoală, sunt într-adevăr cele mai eficiente, însă trebuie să fii atent la tehnica de execuţie.
Aşadar, cu picioarele apropiate şi mâinile chiar sub linia umerilor, dar un pic în lateral, coboară-ţi corpul până când pieptul atinge podeaua. Nu te grăbi, ţine minte că atât prima parte a mişcării, cât şi cea de-a doua, de ridicare, trebuie să dureze aproximativ 3-4 secunde. Apoi, îndreaptă-ţi braţele până sunt complet drepte, dar fără a strânge sau forţa şi repetă exerciţiul.
Pe tot parcursul flotării păstrează-ţi corpul rigid, fără mişcări ale şoldului. În plus, păstrează-ţi privirea lăsată, astfel încât coloana vertebrală şi gâtul să formeze o linie dreaptă.
un articol de Marina Rasnoveanu