Aleargă pentru o formă de invidiat!

Aleargă pentru o formă de invidiat!

Se ştie deja că alergatul este unul dintre cele mai eficiente şi la îndemână exerciţii cardio. De multe ori, însă, neglijăm unele aspecte ce ne-ar putea ajuta în obţinerea unor mai bune rezultate, în urma practicării acestui sport. Importanţa spaţiului în care alergăm, echipamentul potrivit, distanţa, viteza sau pur şi simplu diferenţa dintre alergat şi jogging sunt doar câteva dintre aceste aspecte. Mult timp, între alergat şi jogging s-a pus în mod nejustificat semnul egal. Ei bine, află că joggingul este considerat de fapt o activitate asemănătoare plimbatului, o variantă mai uşoară a alergatului, ce nu implică prea mult efort. Cu toate astea, are şi joggingul beneficiile sale, avantaje ce fac referire mai mult la tonusul ridicat şi o stare mentală bună.

Astăzi, însă, vom trece în revistă beneficiile alergatului şi regulile pe care trebuie să le respectăm atunci când vrem să alergăm cu folos.

Beneficiile alergatului:

-    Ajută  la la îmbunătăţirea sistemului cardiovascular, respirator şi digestiv.
-    Te ajută să slăbeşti.
-    Întăreşte oasele, fortifică muşchii şi scade riscul apariţiei unor afecţiuni cum ar fi osteoporoza.
-    Alergatul te face mai deştept. Puterea de concentrare, viteza de reacţie, energia sunt net mai mari, iar stresul îndepărtat.
-    Sistemul imunitar este îmbunătăţit prin practicarea în mod regulat a acestui sport. Astfel, rezistenta îţi va fi sporită, iar tu vei fi ferit de răceli, boli sau viroze.
-    Te acapă de insomnie şi creşte pofta de mâncare.
-    Alungă stările depresive şi oferă un tonus de invidiat.

Chiar dacă alergatul ţi se pare o activitate simplă, afla că există totuşi câteva reguli pe care ar fi indicat să le iei în considerare:

1.    Aleargă pe o suprafaţă special amenajată pentru atletism!
Ştim, nu vei putea respecta mereu această regulă, însă atunci când îţi va fi cu putinţă, ţine cont de ea! Pistele de atletism îţi protejează încheieturile şi coloana. Acestea ar putea avea de suferit daca vei practica alergatul in conditii improprii.

2.    Achiziţionează-ţi încălţăminte adecvată acestei activităţi!
Facem referire în mod expres la încălţăminte pentru că şi aceasta are un rol important în evitarea unor probleme ulterioare cu care te poţi confrunta. Aşadar, ţine minte că echipamentul corect plus o pistă specială pentru alergat este tot ce ai nevoie în acest sens.

3.    Aleargă în aer liber!

Spaţiile în aer liber sunt de preferat în locul activităţilor desfăşurate la sală. Da, poate că acolo, pe banda de alergat, ai la îndemână mai multe facilităţi, însă ţine minte că aerul proaspăt îţi îmbunătăţeşte rezultatele şi îţi oferă o stare psihică mult mai bună.

4.    Nu alerga până la extenuare!
După cum spuneam la început, alergatul se referă la sprint, viteză, timp, distanţă parcursă etc. Asta nu înseamnă că trebuie să plusezi din prima, pentru ca mai apoi să observi cum organismul nu te mai ascultă. Fiecare avem un grad de rezistenţă diferit aşa că nu exagera din primele şedinţe şi ascultă semnele transmise de propriul corp.

5.    Nu sări peste încălzirea de dinainte şi de după!
De fapt, mult mai corect ar fi să vorbim despre exerciţiile de stretching care mai nou se realizează atât înainte, cât şi după ce alergi. Pregăteşte-ţi corpul înainte, cu câteva exerciţii elementare, pentru ca mai apoi, după ce alergi, să te odihneşti 2-3 minute, iar la final mai execută câteva elemente de stretching.

6.    Creşte gradual viteza şi dificultatea traseului!
Pentru începători, se recomandă să se înceapă cu câte o sesiune de 10 minute, dimineaţa şi seara. După primele zile, poţi mări timpul, distanţa, viteza şi dificultatea.

7.    Odihneşte-te după şedinţa de alergat!
În timpul alergatului, circulaţia sângelui este la maxim, iar vasele de sânge se dilată. Aşadar, pentru a da răgaz inimii să se odihnească, este de preferat ca şi tu să iei o mică pauză. Stai câteva minute întins pe pat şi vei vedea cum apoi te vei simţi mult mai bine, atât fizic, cât şi psihic.

8.    Consultă-ţi doctorul dacă suferi de diabet, hipertensiune, astm sau epilepsie!
Medicul îţi va spune dacă alergatul îţi este strict interzis sau dacă este necesar să respecţi unele reguli.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare