Află ce sport scade cu peste 40% riscul cancerului de sân

Află ce sport scade cu peste 40% riscul cancerului de sân

Studiile precedente au arătat faptul că activitatea fizică regulată poate reduce riscul de cancer la sân cu aproximativ 25%. Recent, doctorul Paul Williams a dorit să afle în ce măsură un anumit tip de activitate fizică poate scădea riscul de mortalitate printre pacientele diagnosticate cu cancer la sân.

De altfel, proiectele aceluiaşi specialist au demonstrat în trecut şi beneficiile alergatului şi ale mersului pe jos în contextul unor afecţiuni ca hipertensiune, multe forme de cancer şi cataractă. Tocmai de aceea, următorul pas a fost acela de a studia în ce măsură alergatul sau mersul pe jos scade mortalitatea în cazul cancerului de sân.

Beneficiile alergatului – studiate la peste 79.000 de participanţi, în 11 ani de cercetare


Rezultatele studiului său amplu au fost publicate recent în ediţia online a revistei PLoS One şi arată în mod clar faptul că mişcarea fizică regulată – alergatul sau mersul pe jos – scade cu mai mult de 40% riscurile cancerului de sân.

Williams a studiat rata mortalităţii în acest context pentru 79.124 de femei, cercetarea sa întinzându-se pe durata a 11 ani. Înainte de a intra în proiect, niciuna dintre femei nu avea risc crescut şi nici antecedente în familie. Acestea au raportat periodic ce distanţă alergau sau mergeau pe jos, în fiecare săptămână.

În timpul celor 11 ani de studiu, 111 de femei au murit de cancer la sân, iar cele care au îndeplinit recomandările de activitate fizică au prezentat un risc cu 41.5% mai mic de mortalitate în urma cancerului de sân comparativ cu al celorlalte participante.

Care este “doza” recomandată de specialişti?

În urma analizării tuturor informaţiilor, se pare că “antrenamentul” recomandat ca protecţie constă în aproximativ 11 km de mers pe jos în ritm rapid, parcurşi săptămânal sau 7.5 km de alergare, pe săptămână.

Acest studiu completează seria tuturor cercetărilor care au ca temă principală prevenirea cancerului de sân. Proiecte precedente au demonstrat deja eficienţa controlării nivelului de estrogen, a sportului şi a alimentaţiei potrivite în contextul scăderii riscului de apariţie a acestei afecţiuni.

un articol de Marina Râşnoveanu

Sursa foto: sxc.hu/photo/1118609

Comentariul tau

codul de validare