Adevărul despre Zumba – care sunt efectele reale ale acestui tip de mişcare?
În ultimii ani, Zumba Fitness a căpătat din ce în ce mai multă popularitate şi în rândul românilor. O formă de sport solicitantă, dar distractivă, Zumba îmbină principiile fitness cu ritmurile latino şi buna dispoziţie. Aşadar, având efecte pozitive atât asupra fizicului, cât şi asupra psihicului, Zumba poate fi inclusă şi în categoria antrenamentelor mind-body.
Primele şcoli de Zumba au apărut în Statele Unite ale Americii din 1986, atunci când coregraful Beto Perez a observat cât de importantă este pentru oameni mişcarea pe ritm de dans. Astăzi, mai mult de 12 milioane de oameni din 125 de ţări fac Zumba pentru a slăbi, pentru a-şi modela corpul sau doar pentru a se menţine în formă.
Tocmai acest interes masiv pentru Zumba i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să studieze mai mult adevăratele efecte ale acestui tip de sport asupra sănătăţii şi corpului nostru.
Unul dintre cele mai importante astfel de studii, amintit de site-ul http://www.acefitness.org, a fost condus de John Porcari şi Mary Luettgen, cercetători desemnaţi de American Council on Exercise să determine în ce măsură Zumba poate fi încadrată la capitolul fitness.
Subiecţii studiului au fost 19 femei sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 22 de ani, toate cu experienţă în ceea ce priveşte orele de Zumba, dar cu o condiţie fizică diferită. Iniţial, fiecare dintre voluntari a realizat un test la banda de alergat pentru a i se măsură rata cardiacă maximă şi consumul de oxigen.
După această etapă preliminară, voluntarii au participat la o şedinţă de Zumba, cu o durată între 32 şi 52 de minute. Fiecare a purtat un aparat care îi monitoriza rata cardiacă şi consumul de oxigen.
La final, cercetătorii au coroborat datele şi au ajuns la concluzia că o singură şedinţă de Zumba a contribuit la arderea a 360 de calorii, aproximativ 9.5 kcal pe minut.
În timpul unui antrenament sportiv despre care se poate spune că îţi îmbunătăţeşte atât rezistenta corpului, cât şi sistemul cardiovascular trebuie să lucrezi între 64%-94% din rata cardiacă maximă (obţinută pe mai multe criterii, însă în linii mari se scade vârsta subiectului din 220). Ei bine, în urma şedinţei de zumba, cercetătorii au observat că subiecţii lucraseră la o capacitate de 80% din rata cardiacă maximă estimată de ei, în funcţie de mai mulţi factori.
Consumul de oxigen maxim acceptat în urma practicării unui sport este între 40%-85%, valorile înregistrate de subiecţii practicanţi de Zumba fiind de 65% din consumul de oxigen maxim. Aşadar, două valori care certifică beneficiile acestui tip de mişcare.
Ba mai mult, se pare că Zumba acţionează precum antrenamentul Interval Training, alternând perioadele intense cu cele mai relaxante, ceea ce ajută la o ardere mai rapidă a caloriilor şi la efecte benefice asupra inimii. De altfel, din acest punct de vedere, Zumba poate fi încadrat în categoria sporturilor cardio.
Aşadar, nu mai există nicio îndoială. Dacă până acum, unii priveau cu un oarecare scepticism antrenamentele Zumba, studiile au venit să certifice. Zumba reprezintă un exerciţiu eficient pentru întreg corpul, lucrând toate grupurile mari de muşchi, crescând rezistenta şi flexibilitatea corpului. De altfel, Zumba arde mai multe calorii decât sporturi precum Kickboxing, Step Aerobic sau Power Yoga.
un articol de Marina Rasnoveanu