5 metode inedite pentru un sistem imunitar eficient
Ştii deja că, odată cu venirea sezonului rece, începi să te confrunţi cu răceli repetate şi stări ce te împiedică să te bucuri din plin de frumuseţea toamnei? Antrenamentul tău sportiv este compromis tocmai din cauza reacţiilor unui organism evident slăbit?
Este posibil ca “responsabil” să fie un sistem imunitar slăbit. Sedentarismul, factorul genetic, alimentaţia necorespunzătoare, administrarea frecventă de antibiotice – toate pot fi cauzele unei imunităţi care nu mai funcţionează la parametri optimi.
Dacă ţi se pare că te încadrezi perfect în descrierea de mai sus, e timpul să îţi iei notiţe. Pentru că fiecare anotimp are frumuseţea lui, iar tu nu te poţi baricada în casa până la venirea primăverii, iată câteva soluţii eficiente pentru a-ţi creşte rezistenţa organismului.
Nu renunţa la sport!
Chiar dacă antrenamentul de la sală ţi se pare prea greu, nu renunţa la mişcare fizică! Pe lângă faptul că exerciţiile înlătură depresia, anxietatea şi toate stările negative mult mai prezente în sezonul rece, sportul îţi creşte şi imunitatea. Optează pentru plimbări în aer liber sau alergat în parc.
Specialiştii susţin că o plimbare timp de 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână va fi suficientă pentru sănătatea ta generală.
Recomandat ar fi să asociezi acest tip de mişcare şi cu antrenamentele mind-body (Yoga, Tai Chi) pentru că ele te vor ajuta să îţi controlezi şi nivelul stresului, un factor agravant atunci când vorbim despre îmbolnăviri repetate.
Zâmbeşte mai des!
Nu este doar un mit! Oamenii fericiţi trăiesc mai mult, par mai frumoşi şi au parte de răceli mai puţine. Zâmbetele ne induc o stare de relaxare care ajută sistemul imunitar să funcţioneze mai eficient.
Schimbă-ţi dieta!
Odată cu diferenţele de temperatură şi corpul nostru are nevoie de ajutor pentru a se adapta noilor condiţii. Alimentele sau suplimentele de vitamina C reprezintă o necesitate pe lista de recomandări. Cătina, măceşele, broccoli, ardeii, ananasul, kiwi, portocalele, strugurii, conopida toate ar trebui incluse în dieta zilnică. Consumul de peşte bogat în acizi graşi este şi el recomandat, la fel ca şi produsele care conţin beta-caroten, seleniu, zinc.
Nu uita de condimente, ale căror efecte antibacteriene sunt deja binecunoscute. Usturoiul, ceapa, piperul negru şi ardeii usturaţi ajută la dilatarea sinusurilor şi reduc congestia nazală şi moleşeala. Ghimbirul este deseori folosit ca medicament în medicina tradiţională asiatică, fiind un puternic antiinflamator şi antibacterian. Scorţişoara presărată în preparatele culinare va creşte eficienţa sistemului imunitar, iar anasonul stelat conţine acid shikimic, o substanţă ce se regăseşte în compoziţia unui antiviral cunoscut, Tamiflu.
Nu uita nici de turmeric, condiment care conţine curcumin, un antioxidant important, ce luptă eficient împotriva infecţiilor şi a inflamaţiilor.
Şi proteinele stimulează imunitatea, însă de preferat ar fi să optezi pentru proteinele de natură vegetală sau carnea de curcan. În schimb, încearcă să limitezi consumul de carne de porc şi zahăr.
Odihneşte-te mai mult şi mai bine!
Somnul are o mare importanţă în acest context, aşa că nu neglija acest aspect. Când dormi, corpul produce substanţe numite citokine, care lupta contra infecţiilor, a inflamaţiei şi a stresului. Dacă nu te odihneşti cum trebuie, nu doar că vei fi mai predispus îmbolnăvirii, dar timpul de recuperare va fi mult mai mare.
Încearcă uleiurile esenţiale
Uleiurile esenţiale stimulează imunitatea, având proprietăţi antivirale şi antimicrobiene. Alege între uleiul din arbore de ceai, cel de lavandă, eucalipt, tămâie, cimbru sau isop.
un articol de Marina Râşnoveanu