5 greşeli care te împiedică să slăbeşti

5 greşeli care te împiedică să slăbeşti

Dacă vrei să slăbeşti, să nu te gândi că dietele atent planificate vor face minuni. Pe lângă obiceiurile alimentare respectate întocmai, există unele capcane care pot duce la eşecul demersului tău. Chiar şi aspectele care acum ţi se par minore ţi-ar putea influenţa organismul, determinându-l să încetinească procesul slăbitului.

Citeşte mai jos care sunt câteva dintre cele mai frecvente greşeli pe care le facem şi care ne împiedică să slăbim, în ciuda exerciţiilor fizice sau a unor reguli alimentare impuse.


Dormi prea puţin

Un studiu realizat de specialiştii Universităţii Pennsylvania şi dat publicităţii în ediţia din iulie a revistei Sleep a avut în vedere 225 de adulţi sănătoşi, cu vârsta cuprinsă între 22 şi 50 de ani. Cercetătorii au descoperit că persoanele care dormiseră doar 4 ore pe noapte, de la ora 4 până la ora 8 dimineaţa, timp de 5 zile consecutiv au luat mai mult în greutate decât cei care dormiseră 10 ore, de la ora 10 seara până la ora 8 dimineaţa.

Se pare că timpul alocat somnului este corelat cu numărul gustărilor consumate. Subiecţii care adormiseră mai târziu consumaseră mai multe calorii, multe dintre ele provenind de la grăsimi.

Acelaşi studiu a arătat că bărbaţii care nu se odihnesc suficient sunt mult mai predispuşi către supraponderabilitate decât femeile.

Nu renunţi la desert

Gustările pe care obişnuim să le considerăm inofensive pot lua forma unor deserturi dulci. Dacă în timpul zilei încerci să mânci cât mai sănătos, iar seara consumi carbohidraţi ce provin inclusiv de la prăjituri sau îngheţată, nu vei face altceva decât să anihilezi orice acţiune a dietelor urmate. Carbohidraţii sunt depozitaţi întâi că glucoză şi apă, transformându-se ulterior în grăsime dacă nu faci de două ori mai multe exerciţii fizice.

Cea mai bună idee ar fi să înlocuieşti prăjiturile cu fructele dulci.

Nu mai consumi grăsimi


E drept că trebuie să fii atent la cantitatea de grăsimi consumate, însă asta nu înseamnă că ar trebui să le elimini de tot din alimentaţia ta. Studiile au arătat că persoanele cu rezultate excelente în cadrul dietelor pentru slăbit consumă şi grăsimi, acestea acoperind aproximativ 30% din numărul total al caloriilor consumate zilnic.

Mecanismul este simplu: când eviţi grăsimile, creşte senzaţia de foame. Grăsimile ne oferă acea senzaţie de saturaţie, aşa că, eliminând cu totul astfel de produse, devenim veşnic înfometaţi. Ba mai mult, alimentele cu grăsimi ne oferă şi beneficii, fiind o sursă importantă de vitaminele A, D, E şi K.

Consumă grăsimi bune, cum ar fi alimentele bogate în acizii graşi Omega 3, ulei de cocos, alune de pădure, seminţe de in sau chiar iaurt grecesc, bogat în proteine, care te va menţine sătul mai mult timp.

Mănânci prea repede


Atunci când mănânci prea repede, nu conştientizezi când eşti sătul, aşadar nu ştii când să te opreşti la timp. Într-un experiment publicat în revista Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 17 bărbaţi sănătoşi au mâncat aceeaşi cantitate de îngheţată. Unii au terminat-o în 5 minute, alţii au savurat-o într-o jumătate de oră. Se pare că nivelul hormonilor care ne semnalează faptul că suntem sătuli a fost mai mare în cazul celor care au terminat îngheţată în 30 de minute. Cei din prima categorie au trecut rapid şi la alte deserturi.

Aşadar, încetineşte ritmul şi bucură-te de viaţă şi de mâncare. Nu mai mânca în faţa televizorului şi a computerului şi învaţă să savurezi fiecare aromă a preparatelor.

Consumi multe gustări sărate

Produsele sărate oferă o oarecare dependenţă atunci când sunt consumate regulat. Ba mai mult, pentru că sunt încadrate în categoria “gustărilor”, tindem să credem că este în regulă să le mâncăm în faţa computerului, la televizor sau la cinema. De aici până la a le mânca zilnic, în cantităţi foarte mari nu este decât un pas.

Nu va fi uşor să le înlocuieşti din prima, dar încearcă să faci această schimbare treptat. Mănâncă biscuiţi sau covrigei cu o cantitate mai mică de sare sau adaugă mai puţină sare in preparate atunci când găteşti.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare