5 exerciţii benefice pentru articulaţii

5 exerciţii benefice pentru articulaţii

Nu puţini sunt cei care se confruntă cu inflamaţia articulaţiilor, însoţită de alte simptome supărătoare ca durere sau scăderea mobilităţii. Artrita reprezintă de fapt un semnal de alarmă ce indică existenţa altor boli, fiecare fiind diagnosticată şi tratată corespunzător de către medicul specialist.

În acest context, se crede în mod eronat că mişcarea fizică dăunează articulaţiilor. Specialiştii recomandă, însă, exerciii moderate şi regulate, inclusiv persoanelor cu artrită.

Mişcarea fizică creşte mobilitatea, reduce durerea şi oboseala şi contribuie la rezistenţa muşchilor din jurul articulaţiilor. În plus, sportul ajută la controlarea greutăţii corporale. Bineînţeles, medicul este cel care va stabili când şi în ce măsură mişcarea fizică îţi este recomandată.

În linii mari, exerciţiile cu impact minim, practicate atunci când te simţi bine şi nu ai articulaţiile inflamate pot ameliora problemele de acest fel. Citeşte mai jos câteva informaţii despre antrenamentele recomandate pentru articulaţii.

Exerciţii simple, de încălzire

Nu te gândi că ai nevoie de antrenamente complexe, ci doar de exerciţii simple, care să urmeze mişcările fireşti ale corpului. Exerciţiile de încălzire, de exemplu, sunt perfecte pentru articulaţii, aşa că execută periodic rotiri de braţe, de umeri, genuflexiuni sau fandări.

Tai Chi

Un antrenament conceput iniţial pentru autoapărare şi relaxare mentală, Tai Chi presupune mişcări circulare, lente, asociate cu tehnici de respiraţie. Acest tip de exerciţii creşte flexibilitatea, rezistenţa muşchilor, echilibrul şi previne accidentările. În plus, un studiu publicat în revista medicală Arhritis Care & Research a stabilit că Tai Chi ameliorează considerabil durerile şi afecţiunile de la nivelul genunchiului.

Exerciţiile cu greutăţi


Antrenamentul cu greutăţi trebuie realizat doar atunci când nu te dor articulaţiile sau când acestea nu sunt inflamate. Exerciţiile au rolul de a-ţi creşte sau de a-ţi menţine rezistenţa muşchilor din jurul articulaţiilor. Ţine minte că nu trebuie să creşti progresiv greutatea ganterelor, ci doar să îţi lucrezi articulaţiile, fără a le suprasolicita.

Gimnastică acvatică

Exerciţiile realizate în piscină au un impact minim, aşadar nu dăunează încheieturilor. Apa îmbunătăţeşte circulaţia, inlătură greutatea de pe muşchi şi articulaţii, crescând în acelaşi timp rezistenta acestora. După fiecare antrenament, indiferent de tipul lui, fă o baie caldă ce va acţiona terapeutic asupra muşchilor şi te va detensiona.

Mersul pe jos

Cea  mai accesibilă formă de mişcare pentru cei cu artrită, mersul pe jos creşte densitatea osoasă şi rezistenţa muşchilor, reduce durerea şi îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului cardiovascular.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare