5 alimente recomandate în antrenamentul cu greutăţi

5 alimente recomandate în antrenamentul cu greutăţi

Fiecare tip de antrenament are particularităţile sale, de la exerciţiile fizice integrate şi până la rezultate. Tocmai de aceea, ori de câte ori începem un astfel de program, este necesar să facem unele ajustări şi în privinţa dietei zilnice.

Cum unele alimente sunt mai potrivite decât altele, citeşte în continuare mai multe despre cele 5 alimente recomandate în cazul antrenamentului cu greutăţi. Pe lângă faptul că te vor ajuta să îţi creşti performantele fizice, îţi vor menţine sau chiar îmbunătăţi starea de sănătate.

Carne slabă

Proteinele joacă un rol important în ceea ce priveşte funcţionarea metabolismului şi a sănătăţii muşchilor. După un antrenament prin care se doreşte creşterea rezistenţei şi a forţei organismului, aşa cum sunt şi exerciţiile cu greutăţi, o masă bogată în proteine ajută la refacerea ţesutului muscular. Poţi opta pentru o gustare din carne slabă, cum ar fi pui sau curcan.

Cereale integrale


În afară de proteine, corpul va avea nevoie şi de carbohidraţi complecşi.  Importanţi pentru refacerea glicogenului din muşchi, dar şi pentru creşterea nivelului de insulină, hormonul care ajută la transferul aminoacizilor la muşchi, surse importante de carbohidraţi buni sunt cerealele integrale, ovăz, pâine integrală, orz, fasole, linte, quinoa etc.

Legume cu frunze verzi


Spanac, salată, varză, broccoli – orice legumă de acest fel trebuie integrată în alimentaţia ta zilnică. Bogate în antioxidanţi, legumele verzi îţi oferă protecţie împotriva radicalilor liberi produşi în timpul exerciţiilor intense. În plus, legumele cu frunze verzi conţin numeroase vitamine şi minerale, de la fier şi magneziu până la vitaminele A, C sau K.

Migdale

Migdalele oferă organismului acizi graşi esenţiali, fibre, proteine, magneziu, zinc, fier şi acid folic. Migdalele, dar şi nucile braziliene, de exemplu, ar trebui integrate atât în dieta celor care practică antrenamentul cu greutăţi, cât şi a celor care se confruntă cu anumite afecţiuni ale inimii.

Pe lângă faptul că sunt o importantă sursă de proteine (un sfert de ceaşcă de migdale conţine aproximativ 8 grame de proteine), migdalele sunt bogate în grăsimi monosaturate şi magneziu. Acest mineral este folosit în 300 de reacţii chimice la nivelul corpului, fiind implicat în metabolism şi sinteza proteinelor.

Stridii


O singură porţie de 100 grame de stridii gătite oferă aproximativ 20 grame de proteine şi doar 5 grame grăsimi. De asemenea, stridiile sunt o importantă sursă de zinc, un mineral esenţial în sinteza proteinelor, fiind un aliment de top pentru creşterea masei musculare.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare