20 de minute de exerciţii intensive pentru un corp de invidiat şi o sănătate mai bună
Asta susţin cercetătorii de la McMaster University, al căror studiu a fost publicat recent în Journal of Physiology. Dacă până acum lipsa timpului era pretextul perfect pentru a nu face sport, se pare că doar 20 de minute de exerciţii intensive îţi vor asigura atât o condiţie fizică de invidiat, cât şi o stare a sănătăţii mult mai bună.
Secretul, spun cercetătorii, constă în aplicarea unui antrenament intensiv, numit interval training. Subiecţii voluntari au executat timp de un minut efort intens astfel încât ritmul cardiac maxim să se situeze undeva la 90% (ritmul cardiac maxim se calculează scăzând din 220 vârsta ta). Apoi, au încetinit, alocând un alt minut pentru recuperare. Au repetat procedeul de 10 ori, iar experţii au ajuns la concluzia că cele 20 de minute de antrenament sunt suficiente pentru rezultate fizice vizibile şi pentru îmbunătăţirea stării de sănătate.
Poţi aplica tehnica de mai sus atunci când pedalezi pe bicicleta staţionară sau cea eliptică, atunci când lucrezi la banda de alergat, faci înot, exerciţii pliometrice, step sau orice altă activitate cardio.
Cercetătorii de la MacMaster University au mers şi mai departe, afirmând nu doar că 20 de minute te menţin în formă şi previn apariţia unor boli, dar şi că tipul acesta de antrenament este recomandat doar două zile pe săptămână (obligatoriu cu două zile pauză între).
Interval training creşte rezistenţa corpului nostru şi ne ajută să pierdem mult mai repede kilogramele în plus.
În acest sens, dovada stă un alt studiu realizat de această dată la Universitatea New South Wales din Sydney. Un grup de voluntari au practicat exerciţii fizice intense 20 de minute, timp în care au sprintat de mai multe ori. Un alt grup a făcut jogging moderat timp de 40 de minute. La sfârşit, concluzia a fost că cei din primul grup au ars de trei ori mai repede depozitele de grăsime.
Totuşi, acest tip de antrenament intensiv are riscurile sale. Aşadar, nu e cazul să îl adopţi dacă medicul tău ţi-a interzis efortul fizic ridicat. De asemenea, ţine minte că încălzirea şi minutele de recuperare sunt esenţiale în eficacitatea antrenamentului.
Consultă-ţi doctorul în cazul în care nu ai mai făcut sport de mult timp, ai antecedente medicale, ai probleme cu încheieturile sau dacă eşti însărcinată.
Fii atent şi la suprasolicitare pentru că, oricât de tentante ar fi promisiunile oamenilor de ştiinţă, depăşirea limitei propriului corp va atrage după sine alte consecinţe. Limitează-te la 20 de minute de exerciţii intensive, practicate de două ori pe săptămână, cu pauză de cel puţin două zile între sesiuni.
un articol de Marina Râşnoveanu
Ce spun ceilalti
Un articol foarte reusit. In principiu, sunt de acord, pentru o persoana sedentara, sau foarte putin activa. Un lucru e cert, miscarea face bine, indiferent de situatie.