Ziua Internaţională a Osteoporozei – soluţii pentru sănătatea oaselor tale
Ziua Internaţională a Osteoporozei este marcată în fiecare an, în data de 20 octombrie. Societatea Română de Osteoporoză şi Boli Musculoscheletice anunţă şi în acest an numeroase acţiuni simultane, având ca scop informarea şi conştientizarea publicului larg asupra prevenirii sau tratării osteoporozei.
Evenimentele vor avea loc mâine, 20 octombrie 2012, în Bucureşti, Cluj, Constanţa, Iaşi, Timişoara. În intervalul orar 11.00-15.00, corturile de informare vor fi amplasate în pieţe centrale sau parcuri, iar cei interesaţi pot discuta cu specialiştii prezenţi la eveniment şi îşi pot face teste privind riscul de fractură. De asemenea, pe tot parcursul zilei, un antrenor fitness va efectua exerciţii pe muzică, în serii, pentru a arăta cât de importantă este includerea sportului în cadrul acestui tip de afecţiune.
Ce este osteoporoza şi pe cine poate afecta?
Osteoporoza mai este numită şi “boala oaselor de sticlă” întrucât se caracterizează prin reducerea densităţii osoase. În timp, acest factor duce la un risc mărit de fracturi la cele mai mici lovituri sau căderi.
Sedentarismul, factorul genetic, dezechilibrele hormonale, menopauza precoce sau administrarea repetată a medicamentelor care provoacă o carenţă de calciu reprezintă posibili factori de risc. În plus, osteoporoza mai poate apărea ca urmare a unor afecţiuni mai grave, cum ar fi insuficienţa renală cronică, afecţiuni hepatice, boli endocrine etc.
Ce putem face pentru a preveni sau pentru a ameliora caracteristicile osteoporozei?
Stilul de viaţă, alimentaţia şi nu în ultimul rând sportul contribuie la creşterea densităţii osoase, prevenind sau ameliorând osteoporoza. Citeşte mai jos ce putem face concret pentru sănătatea oaselor noastre:
• Studiile în domeniu au demonstrat faptul că femeile şi bărbaţii tineri care fac sport în mod regulat ating un maxim al densităţii şi rezistenţei osoase. Odată cu înaintarea în vârstă, aceste caracteristici încep să scadă, doar sportul reuşind să le menţină la un nivel satisfăcător. De altfel, exerctiile fizice contribuie la rezistenţa muşchiului, la o mai bună coordonare şi la un echilibru îmbunătăţit, scăzând riscul căderilor sau al fracturilor. Aşadar, atât pentru cei care doresc să prevină, cât şi spentru cei care doresc să trateze, sportul este soluţia indicată.
• Dacă te întrebi ce tip de sport este potrivit în acest caz, află că exerciţiile care lucrează împotriva forţei de gravitaţie solicita cel mai mult sistemul osos.
• Exerciţiile de creştere a rezistenţei corpului sunt deseori întâlnite într-un antrenament personalizat: ridicare de greutăţi, antrenamentul la aparatele de la sală, dar şi activităţi precum grădinăritul, dansul, săritul corzii, urcatul scărilor se pot încadra la această categorie.
• Execută astfel de mişcări fizice timp de 30-60 de minute, de cel puţin 3 ori pe săptămână. Dacă la sala de fitness întâlneşti un instructor specializat, informează-l cu privire la problema ta, fiindcă el te poate supraveghea şi îndruma pe tot parcursul antrenamentului.
• Şi Yoga are multiple beneficii asupra creşterii rezistenţei osoase, a posturii şi al echilibrului, însă dacă eşti diagnosticat cu osteoporoză consultă-ţi mai întâi doctorul. În unele cazuri, nu e recomandat să te întorci brusc, să te apleci prea mult, mişcări folosite totuşi în poziţiile de Yoga.
• Pentru o mai mare eficacitate a antrenamentului sportiv, combină tipurile de exerciţii recomandate.
• Sporturile de evitat sunt cele cu un impact considerabil şi care presupun un risc mare de lovituri şi căderi, cum ar fi, de exemplu, schiatul sau patinajul.
• Adoptă şi o dietă potrivită, bogată în alimente care conţin vitamina D şi calciu ( lactate, spanac, salată, broccoli, tofu, suc de portocale, lapte de soia, smochine etc) şi evită mâncarea procesată sau de tip fast-food.
un articol de Marina Rasnoveanu