Spune-mi ce tip de corp ai, ca să-ţi spun ce antrenament sportiv ţi se potriveşte

Spune-mi ce tip de corp ai, ca să-ţi spun ce antrenament sportiv ţi se potriveşte

Dacă te întrebi care este cel mai potrivit şi eficient antrenament sportiv, ar fi bine să iei în calcul toate detaliile necesare. Nu, nu ne referim aici la timpul disponibil sau la numărul kilogramelor de care vrei să scapi. Pentru a şti ce exerciţii fizice să abordezi şi ce antrenament sportiv îţi poate modela cel mai repede trupul, trebuie să ştii în ce categorie se încadrează tipul tău de corp.

Odată stabilit acest detaliu, îţi va fi mult mai uşor să înţelegi care sunt avantajele, dar şi dezavantajele propriului corp, ce grupe de muşchi trebuie să lucrezi mai mult sau care sunt tipurile de exerciţii recomandate.

Iată mai jos caracteristicile principalelor tipuri de corp, alături de câteva sfaturi cu privire la antrenamentul sportiv potrivit. Ori de câte ori vei face sport, gândeşte-te la aceste informaţii şi asigură-te că lucrezi în avantajul tău:

1.    Silueta în formă de pară


Persoanele care se încadrează în această categorie sunt voluptoase, cu forme bine definite. În general, partea de jos a corpului este mai dezvoltată: coapse proeminente, şolduri mai late, talie bine definită. În schimb, partea de sus a corpului tinde să nu fie la fel de dezvoltată. Metabolismul încet le predispune pe aceste persoane la îngrăşare, tocmai de aceea este necesară mişcarea fizică regulată.

Cel mai indicat ar fi să se combine exerciţiile aerobice, fitnessul cu antrenamentul de rezistenţă şi ridicarea de greutăţi, insistând asupra părţii superioare a corpului: braţe, piept, umeri.

2.    Corpul atletic

Atleticii au umerii mai laţi decât şoldurile, cu o uşoară tendinţă de îngrăşare la nivelul abdomenului. Deşi au un corp tonifiat parcă de la natură, nu au forme bine definite. Persoanele cu un corp atletic se bucura de un metabolism rapid ceea ce înseamnă că nu se îngraşă foarte repede, slăbesc uşor atunci când îşi propun acest lucru şi îşi tonifica corpul la fel de repede.

Le este recomandat antrenamentul cardio – moderat sau intens - , interval training, exerciţii fizice pentru abdomen şi partea inferioară a corpului. Fiecare grupă de muşchi trebuie lucrată constant, antrenamentul de rezistenţă având şi el beneficiile sale.

3.    Corpul androgin

Persoanele slabe, cu membre lungi şi pielea aparent netonifiata se încadrează în stilul androgin. Deşi sunt slabe de la natură, aspectul corpului lor nu este unul tonifiat, tocmai de aceea fiind necesar un antrenanament intensiv de tonifiere musculară.

Pentru a câştiga masă musculară, sunt recomandate exerciţiile cu greutăţi pentru umeri, piept, spate şi picioare. De asemenea, combină acest program fizic cu antrenamentul de rezistenţă şi cel cardio. Atenţie, însă, nu face mai mult de trei şedinţe cardio pe săptămână şi optează pentru un aparat precum banda de alergat.

Categoriile prezentate mai sus sunt unele generale, bazate doar pe constituţia fizică a unei persoane. Există, însă, şi alte încadrări care au în vedere atât coordonatele fizice, cât şi caracteristicile personalităţii noastre. Ayurveda este una dintre ştiinţele care a făcut o analiză mai amănunţită a tipurilor constituţionale. Citeşte aici mai multe despre tipurile constituţionale Vita, Pitta şi Kapha în accepţiunea Ayurveda pentru a şti care îţi sunt punctele forte şi cele slabe într-ale sportului.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare

Ce spun ceilalti

  • catalina
    catalina 27.10.2014 10:27

    corp atletic

  • Sunny
    Sunny 08.06.2012 18:37

    Cam naspa calsificarile de genul asta. Eu nu ma incadrez in nici un caz de mai sus.. asadar sunt un alien? Am umerii nu foarte lati, dar mai lati decat soldurile, fundul mic si bombat, gambele si coapsele grosute, abdomenul plat si musculos. So..?