Sport şi energie: 5 sfaturi la început de primăvară

Sport şi energie: 5 sfaturi la început de primăvară

De cele mai multe ori, pentru a începe sau a continua un antrenament sportiv avem nevoie de motivaţie. Chiar dacă ştim cât de important este sportul pentru starea noastră fizică şi psihică, suntem tentaţi deseori să renunţăm după primele zile de efort. Programul este prea încărcat, prietena care ne însoţea nu mai poate ajunge la sală, ne simţim lipsiţi de vlagă pentru a exersa zilnic la banda de alergat, toate sunt pretexte invocate atunci când voinţa ne-a părăsit. Tocmai de aceea, primăvara ar trebui să fie şi din acest punct de vedere anotimpul noilor începuturi. Acum este momentul prielnic pentru a ne reconsidera atitudinea, mai ales că vremea nu ne mai este potrivnică, iar zilele călduroase, voia bună şi atuurile acestui anotimp ne pot ajuta în acest sens.

Rezultatele transformării nu se vor lăsa prea mult aşteptate dacă ne gândim că antidotul perfect împotriva asteniei de primăvară este chiar sportul. În plus, nu mai este mult nici până la vacanţa de vară când îţi vei etala trupul în costum de baie.

Citeşte mai jos câteva sfaturi care te-ar putea ajuta în acest demers. Dacă în urmă cu ceva timp ne-am setat ceasurile după ora de vară, poate ar fi bine să ne setăm agenda în funcţie de ora de mişcare fizică: 


1.    Ia-ţi energia din fructele şi legumele primăverii!

Chiar dacă şi înainte aveai o dietă sănătoasă, primăvara vine cu numeroase avantaje în ceea ce priveşte alimentaţia. Organismul este ceva mai slăbit după anotimpul rece, iar sportul va necesita o porţie dublă de energie. Fructele şi legumele de sezon vor compensa repede acest dezavantaj, oferindu-ne vitaminele şi mineralele atât de necesare. Pentru a avea energie şi pentru a-ţi întări sistemul imunitar, consumă urzici, bogate în vitamine, fier, săruri minerale, calciu, potasiu, magneziu, acid folic şi proteine. Spanacul este iar o alternativă, fiind recomandat adolescenţilor, în perioada de creştere, şi persoanelor cu anemie. Pentru curele de dezintoxicare, frecvente primăvara, alege loboda, salata verde (o importantă sursă de vitamina C şi a complexului de vitamine B), sau cireşele, fragii, căpşunele, conţin vitamine, fosfor, fier şi săruri minerale, având totodata şi o puternică acţiune detoxifiantă şi energizantă. Pe de altă parte, ar fi bine să elimini din dietă carnea de porc sau vită, alegând în schimb peştele, uşor de digerat, bogat în proteine, vitamine şi acizi graşi nesaturaţi.

2.    Fă sport în aer liber!


Parcurile sunt de-acum pline, ceea ce înseamnă că poţi alege o formă distractivă de a face sport. Plimbă-te cu bicicleta sau rolele, aleargă pe pistele de atletism special amenajate, mergi la un meci de fotbal cu prietenii. Sportul în aer liber are mult mai multe avantaje decât cel de la sală, aşa că profită de vremea frumoasă! Pe lângă efectul recreaţional, nu te vei simţi încorsetat de minutele, distanţa sau caloriile afişate tot timpul la aparatele din sala de fitness.

3.    Lucrează treptat şi nu face exces de zel!


E drept ca primăvara toţi ne credem campioni, însă acesta nu este un motiv pentru a ne împinge limitele dincolo de capacităţile propriului organism. Abordează antrenamente moderate, creşte progresiv dificultatea exerciţiilor pentru a elimina riscurilor unor accidentări sau chiar a febrei musculare ce te va ţine pe tuşă un timp.

4.    Înnoieşte-ţi echipamentul sportiv!


Chiar dacă etapa aceasta poate părea doar o fiţă, schimbă-ţi echipamentul pentru a simţi că ai făcut o schimbare şi la acest nivel. Un trening nou şi modern, perechea de adidaşi pe care ţi-ai dorit-o de ceva vreme, toate ne pot reda entuziasmul şi plăcerea de a face sport. În plus, în timp, efectele antrenamentului se vor vedea mult mai bine în noul echipament ce îţi va scoate în evidenţă trupul sculptat.

5.    Fă sport dimineaţa devreme!

Da, fiecare are ritmul său, aşadar momentul prielnic pentru a face sport poate fi diferit. Cu toate astea, acum, la început de primăvară când ziua este mai lungă şi soarele răsare mai devreme, ar fi o idee bună să îţi muţi antrenamentul dimineaţa. Astfel, te vei simţi revigorat, tonifiat şi vei căpăta energia şi buna dispoziţie necesare unei zile de lucru. Şi, pentru a eficientiza mai mult efectele antrenamentului, nu uita să fii activ pe tot parcursul zilei prin mici activităţi ce îţi vor menţine condiţia fizică.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare