Spinning - sănătate si energie pe bicicletă

Spinning - sănătate si energie pe bicicletă

Unul dintre cele mai eficiente exerciţii cardio, spinningul, îşi are originile în 1987, atunci când antrenorul sud-african Jonathan Goldberg a gândit un set de exerciţii pe bicicletă, exerciţii ce nu semănau însă cu ciclismul clasic. Astăzi, spinningul are numeroase beneficii asupra sănătăţii noastre, testându-ne totodată limitele şi rezistenţa.

Spinningul se practică în majoritatea sălilor de fitness, pe biciclete staţionare, numite spinners. Acestea sunt prevăzute cu setări speciale pe care le poţi regla pentru a simula sprinturi sau mersul pe bicicletă pe diverse tipuri de teren. În plus, au şi mânere speciale pentru susţinere, dar şi cronometru de rezistenţă pentru a modifica intensitatea exerciţiului.

Un rol foarte important în spinning îl au instructorii prezenţi la fiecare curs. Ei sunt cei care trebuie să te informeze cu privire la siguranţa ta sau la desfăşurarea orei. De asemenea, sarcina lor este de a-ţi indica exerciţiile potrivite, de a te motiva şi de a te împinge la limita capacităţilor fizice. La sală, vei face spinning pe muzică rock, dance sau house tocmai pentru a crea ambientul necesar unui efort fizic de mare intensitate.

Tipurile de exerciţii realizate pe bicicletă diferă în funcţie de instructor. În general, pedalarea este una susţinută şi agresivă, iar uneori ţi se va cere să te ridici, sprijinandu-te pe ghidon tocmai pentru a-ţi lucra toate grupele de muşchi. Chiar dacă oboseşti sau simţi că efortul fizic este prea mare pentru tine, este recomandat să încetineşti sau să reglezi setările, nu să te opreşti brusc.

Fiind încadrat în categoria exerciţiilor cu grad de dificultate mare, în timpul şi după ora de spinning vei transpira şi vei face febră musculară. Nu te îngrijora, însă. Prin transpiraţie elimini toxinele din corp şi arzi în jur de 400-500 de calorii pe oră. În plus, exerciţiile de tip spinning îţi lucrează tot corpul, te scapă de stres şi îţi ajută sistemul cardiovascular.

Ţine minte, însă, că acest tip de mişcare nu este recomandat celor care suferă de afecţiuni ale inimii sau celor cu o rezistenţă scăzută. De asemenea, spinningul nu se practică zilnic, fiind recomandat să îl asociezi şi cu alte sporturi.

În ceea ce priveşte echipamentul, poartă pantaloni strâmţi şi elastici. Nu uita nici de prosop sau de sticla de apă.

Aşadar, dacă faci sport de mai mult timp şi vrei să încerci ceva nou, spinningul poate fi varianta potrivită. Totul este să te înarmezi cu voinţă şi să asculţi indicaţiile instructorului. Spinningul este o formă distractivă de a-ţi recăpăta energia, de a-ţi modela corpul şi de a slăbi în timp record. 

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare