Secretul trupului perfect: 6 trucuri eficiente pentru un metabolism rapid
Metabolismul rapid pare a fi cheia către o siluetă aproape de perfecţiune. Oricine deţine acest atu arde caloriile mai repede, pierde mai multe kilograme într-un timp mai scurt şi se menţine în formă mai uşor decât ceilalţi. Astfel, dietele minuţios planificate sau exerciţiile fizice asidue, toate pălesc în faţa unui detaliu care, susţin mulţi, tine doar de genetică. Nimic mai fals, dacă ne gândim că metabolismul este influenţat de vârstă, sex sau diverse afecţiuni şi poate fi stimulat prin modalităţi la îndemâna tuturor.
Metabolismul reprezintă, de fapt, procesul prin care corpul nostru transformă caloriile consumate din mâncare, în energia atât de necesară diverselor funcţii ale organismului. Metabolismul lucrează ca un motor, iar atunci când acesta funcţionează la parametri optimi, ne este mult mai uşor să slăbim, să rămânem la o greutate constantă sau, pur şi simplu, să ne simţim mai energici şi plini de viaţă.
Abuzul alimentar sau, dimpotrivă, înfometarea nu vor face altceva decât să dezechilibreze funcţionarea metabolismului şi să îl determine să nu ardă câte calorii ar fi necesar. Tocmai de aceea, este recomandat să nu recurgem la măsuri extreme în dorinţa de a căpăta silueta dorită. Rata metabolică poate fi influenţată de stilul de viaţă, vârstă (metabolismul devine din ce în ce mai lent după 40 de ani), sex (bărbaţii au, în general, un metabolism mult mai rapid decât femeile) sau de afecţiuni ale glandei tiroide (persoanele cu hipotiroidism au un metabolism leneş).
Pe lângă aceste aspecte, însă, şi noi putem influenţa modul în care metabolismul lucrează. Aşadar, citeşte mai mai jos câteva dintre secretele stimulării metabolismului:
1. Proteine la fiecare masă
În urma diverselor cercetări, s-a stabilit că proteinele sunt singurele care, cu certitudine, contribuie la creşterea masei musculare şi stimulează metabolismul. Încearcă să mănânci la fiecare masă proteine, de origine animală, dar şi de origine vegetală. De asemenea, există câteva alimente despre care se spune că ar avea acelaşi efect benefic: grapefruitul reduce nivelul insulinei şi ajută la pierderea în greutate, broccoli este sărac în calorii, stimulând şi sistemul imunitar, ardeiul iute a ridicat destule controverse, întrucât unele studii arată că accelerează metabolismul cu 25%, dar nu se ştie încă dacă efectul lui (sau al mâncării picante) este unul de durată sau doar temporar.
2. Nu te înfometa!
Dacă adopţi măsuri drastice în încercarea de a slăbi sau de a te menţine la o greutate optimă, nu vei face altceva decât să îţi încetineşti metabolismul. Încearcă să mănânci aproximativ acelaşi număr de calorii pe zi.
3. Mănâncă la fiecare 4-5 ore şi nu sări peste micul dejun!
Metabolismul funcţionează după nişte reguli bine stabilite, aşa că, pentru a-l stimula, ar fi bine să le respecţi şi tu: mănâncă la fiecare 4-5 ore pentru a furniza corpului caloriile necesare (şi pentru a nu determina metabolismul să încetinească arderea caloriilor existente în corp), nu sări peste micul dejun, o sursă importantă de energie şi mănâncă în porţii mici şi dese.
4. Gustările între mese – unul dintre cele mai eficiente “trucuri” în stimularea metabolismului
Pe lângă acest efect, gustările te vor determina să mănânci mai puţin în timpul meselor principale, vei avea un consum caloric mai mic, rata metabolica va creşte, iar tu nu vei mai lua în greutate.
5. Exerciţii aerobice de 4-5 ori pe săptămână
Antrenamentul aerobic creşte ritmul cardiac, stimulând metabolismul. Sprinturile sunt, şi în acest caz, recomandate deoarece cresc şi rezistenţa corpului şi ne ajută să pierdem mult mai repede kilogramele în plus. De asemenea, tot pentru creşterea ratei metabolice, ar fi bine ca de 2-3 ori pe săptămână, timp de 30 de minute să faci exerciţii care să îţi solicite toate grupele de muşchi.
6. Exerciţiile cu greutăţi – efect maxim chiar şi după terminarea antrenamentului
Ori de câte ori vrei să îţi ajuţi metabolismul, este bine să lucrezi pentru a-ţi creşte masa musculară. Fie prin antrenament cardio, exerciţii aerobice, fie prin exerciţii de dezvoltare a forţei şi rezistenţei organismului. Dintre acestea, cele mai indicate ar fi exerciţiile cu greutăţi. Deşi multe femei se feresc de acest tip de antrenament pentru a nu dezvolta muşchi inestetici, temerea lor nu este deloc justificată şi asta pentru că femeile nu au hormonii necesari pentru a-şi dezvolta atât de tare muşchii în urma exerciţiilor cu gantere. Dacă 30 de minute de exerciţii aerobice ard mai multe calorii decât 30 de minute de antrenament cu greutăţi, ultimul tip de mişcare are un efect mult mai mare după terminarea exerciţiilor propriu-zise.
un articol de Marina Râşnoveanu