Masajul reduce inflamaţia şi scade durerea

Masajul reduce inflamaţia şi scade durerea

Masajul este unul dintre cele mai populare metode alternative pentru calmarea durerilor, recuperarea musculară după efort fizic sau pentru o stare generală mai bună. Deşi cunoaştem în mare beneficiile masajului, până acum niciun studiu nu a încercat să analizeze ce efecte are acesta în interiorul muşchilor, care sunt reacţiile şi schimbările la nivel celular.

De curând, un studiu realizat la McMaster University Ontario, Canada şi publicat în revista Science Translational Medicine a dat publicităţii rezultatele cercetării având ca subiect tocmai aceste transformări facilitate de masaj.

Au fost cooptaţi 11 bărbaţi tineri care au pedalat intens pe biciclete staţionare. După 10 minute de la terminarea antrenamentului le-a fost masat unul dintre picioare. Apoi, au fost prelevate mostre de ţesut din muşchii cvadriceps, astfel încât să se compare probele din ţesuturile dinainte de antrenamentul, de după masaj şi după 2,5 ore de la terminarea activităţii.

Examinarea a relevat faptul că masajul facilitează creşterea numărului de mitocondrii din muşchii scheletici (piciorul masat avea cu 30% mai multe gene care ajută la creşterea mitocondriilor). Mitocondriiile, numite şi uzine energetice, sunt organite celulare, responsabile cu producerea energiei atât de necesare mai ales în timpul efortului fizic.

O altă concluzie a studiului a fost aceea că picioarele nemasate prezentau de trei ori mai multe gene asociate cu inflamaţia musculară.

Mark Tarnopolsky, cel care a condus studiul de la McMaster’s University a precizat că “Potenţialele beneficii ale masajului ar putea acţiona asupra unui număr mare de subiecţi, de la oameni în vârstă până la cei care se confruntă cu boli inflamatorii cronice, artrită, distrofia musculară sau leziuni musculo-scheletice.”

De asemenea, se pare că masajul poate fi considerat o metodă anti-durere, înlocuind uneori chiar şi calmantele. Masajul de dinainte de antrenament nu poate fi asociat cu îmbunătăţirea capacităţilor fizice, însă masajul de după ajuta la regenerarea musculară, la recuperare sau chiar la ameliorarea simtomelor unor accidentari.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare