Joggingul creşte speranţa de viaţă cu 6 ani
Cercetătorii din întreaga lume încearcă în permanenţă să găsească noi şi noi avantaje ale practicării unui sport. Studii întinse pe parcursul a zeci de ani, mii de subiecţi monitorizaţi şi analize de laborator au arătat că, de cele mai multe ori, există o legătură clară între mişcarea fizică regulată şi starea noastră de sănătate. Durata efortului fizic, intensitatea, vârsta şi greutatea voluntarilor, afecţiunile influenţate în mod direct au fost doar factori suplimentari ai acestor cercetări.
Joggingul este unul dintre sporturile cel mai atent monitorizate, mai ales după anii ’70, atunci când au fost înregistrate mai multe decese ale unor bărbaţi de vârstă mijlocie, care obişnuiau să alerge sau să facă jogging, în mod regulat. Atunci a fost lansată pentru prima oară ipoteza conform căreia alergarea sau joggingul sunt activităţi fizice prea solicitante pentru persoanele de vârstă mijlocie.
Încă de atunci, Studiul Copenhagen City Heart a încercat să demonteze această ipoteză, având ca subiecţi 20.000 de bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 20 şi 93 de ani. De-a lungul timpului, cercetătorii au studiat felul în care diversele tipuri de sport influenţează longevitatea şi calitatea vieţii.
Joggingul moderat scade cu 44% riscul de deces şi creşte cu aproximativ 6 ani speranţa de viaţă
La întâlnirea EuroPrevent2012, reprezentanţii Copenhagen City Heart Study au arătat că joggingul încet sau moderat nu doar că nu afectează în mod negativ sănătatea persoanelor de vârstă mijlocie, ci şi reduce cu 44% riscul de deces, informează dailymail.co.uk
Un interval de o oră - două ore jumătate de jogging moderat pe săptămână, repartizate în 2-3 şedinţe prezintă numeroase beneficii asupra sănătăţii noastre, crescând speranţa de viaţă cu 6,2 ani la bărbaţi şi 5,6 ani în cazul femeilor. Aşadar, joggingul este sportul recomandat atunci când vine vorba de longevitate, fiind superior oricărei alte activităţi fizice intense.
De asemenea, reprezentanţii studiului au accentuat avantajele joggingului asupra sănătăţii, acest sport echilibrând tensiunea arterială, previne obezitatea, creşte densitatea osoasă, reduce inflamaţiile, îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului imunitar, cardiovascular şi a sistemului nervos.
Joggingul – un sport benefic pentru o minte ascuţită
Acum câteva luni, un alt studiu efectuat la Universitatea din Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii a arătat că joggingul contribuie la o mai bună funcţionare a capacităţilor noastre cognitive, reducând oboseala mentală şi ajutându-ne creierul să lucreze mai rapid şi mai eficient. Ba mai mult, o şedinţă de jogging de 30 de minute, în fiecare zi ne îmbunătăţeşte capacităţi precum spontaneitatea sau puterea de concentrare.
Joggingul, o soluţie în prevenirea cancerului – un alt subiect al studiilor de specialitate
Cercetările oamenilor de ştiinţă, bazate pe metabolismul celulelor canceroase, au demonstrat că joggingul are o influenţă destul de reprezentativă asupra prevenirii acestei afecţiuni. Se pare că, o jumătate de oră de jogging echivalează cu două ore de exerciţii aerobice. Atunci când facem jogging, inima lucrează mai bine şi mai eficient, pompând mai mult sânge spre organele corpului nostru. Astfel, mai mult oxigen va fi eliberat către celulele organismului, riscul formării celulelor canceroase scăzând considerabil.
un articol de Marina Râşnoveanu