Importanţa activităţii fizice pentru sănătate; recomandări făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Fiecare este responsabil de propria stare de sănătate, iar studiile ştiinţifice arată că o dietă corectă şi un nivel adecvat de activitate fizică pot îmbunătăţi starea de sănătate şi chiar preveni o mulţime de boli.
Astfel, mişcarea regulată ne ajută să micşorăm riscul unor suferinţe cardiovasculare sau legate de diabet, dar şi cancer de colon sau sân.
Ca parte din campania Mişcarea face bine, Dolce Sport vă prezintă extrase din recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii prin activitate fizică pe care le puteţi consulta integral aici (în limba engleză).
Grupa de vârstă 5-17 ani
Activitatea fizică include jocuri, sport, deplasări, recreere, educaţie fizică şi exerciţii în contextul activităţilor familiale, şcolare şi comunitare.
Pentru îmbunătăţirea condiţiei de sănătate cardiorespiratorie şi musculară, a sistemului osos, a celui cardiovascular şi pentru un metabolism bun şi pentru a reduce simptomele de anxietate şi depresie, se recomandă următoarele:
- Copiii şi tinerii cu vârsta între 5 şi 17 ani trebuie să facă cel puţin 60 minute de activităţi fizice zilnic, de la un nivel moderat până la unul intensiv.
- Dacă cele 60 de minute sunt depăşite, beneficiile în ceea ce priveşte sănătatea vor creşte.
- Majoritatea activităţilor trebuie să fie aerobice. Activităţile de intensitate mare ar trebui realizate cel puţin de trei ori pe săptămână.
Grupa de vârstă 18-64 ani
Pentru adulţii din această grupă, activităţile fizice presupun sesiunile de mişcare făcute recreaţional, deplasările (ex: mers sau ciclism), chiar activităţi casnice mai intense, dar şi jocuri active, sport etc.
Pentru a îmbunătăţi condiţia fizică cardio-respiratorie şi musculară, sănătatea sistemului osos, şi pentru a reduce riscul de apariţie a bolilor şi a depresiei, se recomandă:
- Cel puţin 150 minute de activităţi fizice de intensitate moderată în timpul săptămânii sau cel puţin 75 minute de activităţi de intensitate mare de-a lungul unei săptămâni sau o combinaţie similară a celor două tipuri de activităţi.
- Activităţile trebuie realizate în reprize de cel puţin 10 minute.
- Pentru beneficii suplimentare de sănătate, adulţii trebuie să crească activităţile fizice moderate la 300 minute pe săptămână sau 150 minute pentru cele intense sau să combinecele două tipuri de activităţi.
- Activităţile pentru întărirea musculaturii care să implice grupurile majore de muşchi ar trebui realizate cel puţin de două ori pe săptămână.
Grupa de vârstă peste 65 ani
Adulţilor de peste 64 de ani le sunt recomandate aceleaşi tipuri de activităţi ca şi celor cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani. În plus,adulţii cu mobilitate scăzută trebuie să facă activităţi fizice de cel puţin trei ori pe săptămână pentru a-şi îmbunătăţi echilibrul şi a preveni căzăturile.
Pentru a preveni orice răniri, e recomandabil ca exerciţiile să fie moderate şi accelerate progresiv.