Eşti adeptul sedentarismului? – Iată la ce pericole te expui

Eşti adeptul sedentarismului? – Iată la ce pericole te expui

Toţi cei care încearcă să adopte un stil de viaţă sănătos ştiu că mişcarea fizică este un factor esenţial în acest demers. Specialiştii au oferit deja unele reguli generale, susţinând că 30 de minute de antrenament moderat pe zi, timp de 5 zile pe săptămână sunt suficiente pentru a ne menţine în formă.

Deşi de multe ori sedentarismul a fost asociat lipsei practicării unui sport pe o perioadă lungă de timp, iată că noile studii vin să infirme această ipoteză sau, mai degrabă, să o completeze.

E drept că toţi cei care nu fac efort fizic regulat se încadrează în tiparele stilului de viaţă sedentar. Cu toate astea, oamenii se ştiinţă au demonstrat că statul pe scaun mult timp, indiferent că respectăm sau nu regula celor 30 de minute de activitate fizică, ne afectează negativ. Astăzi, multe dintre locurile de muncă implică lucrul la computer, dar organismul nostru nu este conceput să stea în repaus atât de mult timp.

Citeşte mai jos la ce riscuri te supui atunci când eşti sedentar. Fie că nu faci sport în mod regulat, fie că stai jos mult timp, dar încerci să faci şi mişcare fizică, pericolele sunt destul de mari în ambele cazuri.


O viaţă sedentară creşte nivelul colesterolului, a trigliceridelor şi măreşte riscul instalării obezităţii sau a bolilor de inimă


Mai multe studii realizate de-a lungul timpului au demonstrat că metabolismul organismului nostru suferă mari modificări atunci când stăm mult timp pe scaun sau nu facem efort fizic. De asemenea, numărul trigliceridelor creşte alarmant, colesterolul HDL (colesterolul bun) scade considerabil, crescând şi riscul bolilor cardiovasculare.

În cadrul unui studiu din Australia s-a stabilit ca statul pe scaun mult timp creşte cu 18% riscul de a muri de o boală cardiovasculară. O altă cercetare de acest fel avansează ipoteza conform cărei perioada prelungită în care stăm jos ne predispune la obezitate şi  diverse alte afecţiuni.

"Sedentarismul activ" – riscuri asemănătoare consumului de tutun

Dacă îţi realizai norma de activitate fizică săptămânală şi te gândeai că eşti ferit de orice risc, află că te înşelai. Sedentarii activi sunt cei care îşi rezumă perioada activă doar la antrenamentul fitness. Chiar şi atunci când perioada de sedentarism este egală cu cea pe care o aloci exerciţiilor fizice, organismul poate fi afectat negativ.

Marc Hamilton, doctor la Institutul de Cercetare Pennington Biomedical susţine că enzima lipoprotein lipaza scade considerabil atunci când nu ne folosim muşchii piciorului mult timp. Rolul acestei enzime este de a transforma grăsimile din sânge în energie. Tocmai de aici pornesc multe dintre problemele de sănătate pe care le acuzăm şi a căror cauză nu putem să o stabilim. Aşadar, nu lipsa exerciţiilor fizice este principala problemă.

Pentru a te proteja de aceste efecte, este recomandat să faci pauze mici şi dese în timp ce lucrezi la calculator sau te uiţi la televizor. La fiecare 30-60 de minute, ridică-te de la birou, mergi puţin prin cameră, fă exerciţii simple de stretching sau, dacă ai posibilitatea, lucrează câteva minute la bicicleta staţionară sau banda de alergat. Nu ai nevoie de mai mult de 5-10 minute de pauză. Toţi cei care au respectat aceasta recomandare au înregistrat o rata metabolica mai bună şi au prevenit riscurile vieţii sedentare.

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare