Drumeţiile – o formă relaxantă, dar şi eficientă de a face sport
Vara, când vremea frumoasă ne îndeamnă să facem mai multă mişcare în aer liber, excursiile la munte sunt soluţia ideală pentru un week-end relaxant.
Şi, pentru că mulţi dintre cei care iubesc muntele se aventurează deseori şi în drumeţii, ne-am gândit să îţi prezentăm câteva dovezi care să te convingă, dacă mai era nevoie, că drumeţiile pot înlocui cu succes antrenamentele dure de la sală.
Beneficiile drumeţiilor pe munte
Cu siguranţă ai experimentat şi tu febra musculară sau oboseala după o zi petrecută pe munte, deşi nu ai conştientizat efectiv efortul la care corpul tău a fost supus. Una dintre frumuseţile acestei forme de mişcare este tocmai faptul că, înconjurat de prieteni şi natură, nu simţi efortul ca pe o corvoadă. În plus, beneficiile drumeţiilor sunt mult asemănătoare unui antrenament clasic.
• Arzi până la 400 de calorii pe oră
Aşadar, nu este exclus ca după câteva excursii pe munte să observi că ai slăbit câteva kilograme bune. Efortul depus în cadrul drumeţiilor arde aproximativ 400 de calorii pe oră, în funcţie şi de ritmul ales de tine.
• Îţi îmbunătăţesc activitatea cardiovasculară
Cel puţin pe timpul verii, uită de sala de fitness la care lucrai intens la aparatele cardio. Ce nevoie mai ai de ele, când o simplă plimbare mai alertă în natură îţi aduce aceleaşi avantaje, cum ar fi diminuarea riscului de afecţiuni cardiace, a infarctului, a tensiunii arteriale mărite etc.
• Îţi tonifică corpul
Oricine îşi doreşte un corp frumos modelat şi tonifiat. În timpul drumeţiilor, majoritatea grupelor de muşchi sunt implicate în mişcare, ceea ce face ca după o anumită perioadă corpul tău să fie mult mai tonifiat.
• Cresc densitatea osoasă şi sănătatea sistemului osos
Practicând această formă de sport, îţi creşti şi rezistenţa oaselor, prevenind astfel scăderea densităţii osoase sau a altor probleme de acest fel.
• Previn şi tratează depresia şi ne detensionează
Nimic nu e mai relaxant decât un week-end în natură, alături de prieteni. Pe lângă avantajele de ordin fizic, drumeţiile ne ajută să socializăm mai bine, să uităm de problemele zilnice şi să ne încărcăm bateriile.
Durata şi intensitatea optimă acestui tip de mişcare
De multe ori, mersul pe jos alert sau drumeţiile au fost incluse în numeroase cercetări ale oamenilor de ştiinţă. Bineînţeles, durata şi intensitatea optimă variază în funcţie de fiecare persoană, însă în linii mari, specialiştii susţin că 150 de minute de astfel de mişcare pe săptămână atrag beneficii majore asupra sănătăţii noastre, cum ar fi prevenirea anumitor tipuri de cancer.
Tips & tricks pentru o drumeţie relaxantă, fără evenimente neplăcute
- Hidratează-te!
- Consumă gustări între mesele principale, întrucât acestea îţi vor menţine ridicat nivelul de energie.
- Previne arsurile solare purtând o şapcă sau o pălărie şi aplicând pe piele loţiuni specifice.
- Pune în rucsac şi o pelerină de ploaie sau o haină ceva mai groasă.
- Nu te aventura pe o rută grea sau căreia nu îi poţi face faţă.
- Nu uita de trusa de prim ajutor. Include în ea bandaje de diferite dimensiuni, pansamente sterile, tifon, cuţit sau briceag, ac de siguranţă, pensetă, unguent antibiotic pentru răni, gel aloe vera, antihistaminice, aspirină etc.
un articol de Marina Rasnoveanu