Cum să previi şi să tratezi febra musculară
Febra musculară este un fenomen normal ce apare la 24-72 de ore de când am făcut efort fizic. Durerile musculare, sensibilitatea accentuată şi scăderea forţei se datorează rupturilor microscopice de la nivelul fibrelor musculare. Atunci când facem sport după o perioadă mai lungă de sedentarism sau atunci când schimbăm tipul şi intensitatea exerciţiilor fizice, este de aşteptat să ne confruntăm cu astfel de reacţii ale corpului nostru. Trebuie să ştii că febra musculară este doar parte a procesului de adaptare, este o etapă către o rezistenţă mai mare şi o formă mai bună.
Aşadar, nu trebuie să te îngrijorezi, având în vedere ca durerile dispar în cel mult 7 zile. Cu toate astea, există numeroase soluţii pentru a evita sau pentru a ameliora simptomele febrei musculare. Iată mai jos, câteva dintre acestea:
Cum să previi apariţia febrei musculare?
Acordă mai multă atenţie încălzirii
În timpul încălzirii este bine să execuţi exerciţii uşoare tocmai pentru a-ţi pregăti şi încălzi corpul. Dacă vii după o perioadă îndelungată de repaus sau vrei să încerci exerciţii ceva mai grele, măreşte timpul acordat încălzirii şi asigură-te că ai pregătit pentru efort fiecare grupă de muşchi.
Creşte treptat intensitatea şi durata exerciţiilor fizice
Cu alte cuvinte, ajută-ţi corpul să se adapteze. Fiecare organism este diferit, aşa că nu încerca să obţii rezultate spectaculoase încă din prima săptămână de antrenament. Începe cu ceva uşor, după care creşte intensitatea, durata sau tipul exerciţiilor fizice.
Regula celor 10 minute de exerciţii uşoare
Înainte de terminarea antrenamentului, rezervă 10 minute pentru exerciţii uşoare cum ar fi jogging, mers pe jos sau stretching. Astfel, vei scădea treptat intensitatea exerciţiilor şi riscul apariţiei febrei musculare va fi mai mic.
Alternează zilele de antremanent cu cele de repaus
Indicat ar fi să faci sport de trei ori pe săptămână, însă nu în zile consecutive. Depinde doar de tine cum te organizezi. Ai în vedere faptul că femeile şi persoanele mai în vârstă au nevoie de mai multe zile de recuperare.
Hidratează-te şi serveşte o gustare înainte şi după antrenament
Regula hidratării este binecunoscută, aşa că respect-o şi tu. De asemenea, dacă faci efort fizic dimineaţa, nu sări peste micul dejun. În cazul în care faci sport seara, nu adormi fără să fi servit o gustare.
Cum să tratezi apariţia febrei musculare?
Cui pe cui se scoate, dar doar prin exerciţii moderate
Cel mai des întâlnit sfat atunci când ne plângem de febră musculară este să facem în continuare sport. Ei bine, această regulă este doar parţial adevărată. Da, este recomandat să faci mişcare fizică, dar numai exerciţii aerobe, cum ar fi înotul, mersul pe jos, joggingul şi stretching, toate la intensitate moderată.
Mănâncă proteine şi carbohidraţi complecşi
S-a dovedit că cei care includ în meniul lor atât alimentele bogate în carbohidraţi, cât şi în proteine, se refac mult mai repede decât cei care se axează mai mult pe carbohidraţi, de exemplu. Aşadar pregăteşte-ţi mese care să conţine aceste două elemente minune.
Nu îţi suprasolicita corpul
Cum spuneam mai sus, exerciţiile fizice sunt recomandate, dar doar pentru a nu lăsa corpul în repaus total. Nu te avânta a doua zi la sala crezând că astfel vei scăpa de febra musculară, pentru că nu vei face altceva decât să înrăutăţeşti situaţia. Fă exerciţii moderate, odihneşte-te şi aşteaptă să-ţi reintri din nou în formă.
Odihneşte-te bine
Somnul este foarte important pentru refacere. Dormi cel puţin 8 ore pe noapte.
Apelează la masaj
Un masaj blând la nivelul musculaturii îţi poate reduce din durere, aşa că şi aceasta este o soluţie bună.
un articol de Marina Râşnoveanu