Cum să fii în formă de Sărbători

Cum să fii în formă de Sărbători

Perioada sărbătorilor de iarnă este foarte aglomerată şi solicitantă deopotrivă. Liste de cumpărături şi cadouri, planuri pentru revelion, dar şi încercări de a ne pregăti fizic pentru acele momente. Deşi unii spun că ianuarie ar fi luna sacrificiilor şi a exerciţiilor fizice intense, noi credem că respectarea câtorva reguli în aceste ultime săptămâni, nu ar face altceva decât să ne modeleze corpul şi să ne redea tonusul atât de necesar acelor zile speciale.

Aşadar, dacă te gândeai că oboseala te va copleşi chiar atunci sau că nu vei putea etala o siluetă de invidiat în rochia de revelion, citeşte mai jos câteva mici trucuri ce te vor scăpa de aceste griji suplimentare: 

1.    O motivaţie în plus, mai multe obiective realizate
Acum ai o motivaţie în plus: aceea de a arăta şi de a te simţi bine de sărbători aşa că, cel puţin teoretic, îţi va fi mult mai uşor să te ţii de toate obiectivele stabilite. Ori de câte ori vrei să renunţi la sport sau să consumi alimente nerecomandate, aminteşte-ţi motivaţia ta şi vei vedea cum îţi va fi ceva mai uşor.

2.    Fă sport!
Da, o regulă general valabilă, însă în acest caz, trebuie să facem unele precizări: 

-    Oricât de repede ai dori să slăbeşti sau să îţi modelezi corpul, nu face mişcare fizică intensă mai mult de 3 ori pe săptămână.

-    Acum, intensitatea este mai importantă decât durata exerciţiilor. Stabileşte-ţi un program strict de 20-60 de minute de exerciţii cardio, intense. Alergarea, înotul, ciclismul, toate sunt potrivite, cu condiţia ca la un moment dat să încerci să îţi depăşeşti limitele şi să sprintezi pentru o mai mare eficacitate a antrenamentului. Un exemplu de antrenament ar fi acesta: aleargă la o intensitate normală la bandă, alternează un minut de sprint, un minut pauză, după care repetă procedeul de 6-7 ori.

-    Combină exerciţiile cardio cu ridicările de greutăţi. Ambele sunt recomandate în pierderea kilogramelor în plus, dar şi în arderea depozitelor de grăsime.

-    Câteva exerciţii cu mingea de fitness nu ar strica, mai ales că ar fi necesare şi câteva antrenamente pentru postură.

-    Include în programul tău şi exerciţii pentru posterior, mai ales dacă stai mult pe scaun. Acest obicei reduce circulaţia sangvină la acel nivel, slăbind şi muşchii fesieri. Fă zilnic câteva genuflexiuni, fandări sau exerciţii de step.

-    Dacă nu eşti o persoană sportivă şi nu crezi că exerciţiile fizice riguroase şi atent planificate pot face minuni, alege calea “mai facilă” dar la fel de eficientă: mergi pe jos 30 de minute în fiecare zi. Nu vei reuşi să dai jos kilogramele în plus, dar îţi vei tonifia corpul şi vei arde ceva grăsimi.

3.    Planul caloriilor – mai puţine calorii în fiecare zi
Ţine minte că de sărbători nu vei putea ţine o dietă, ba mai mult, vei fi tentat să încerci toate bunătăţile de pe masa de Crăciun. Aşadar, ar fi necesar să ţii cont de  numărul caloriilor consumate încă de pe-acum. Fă-ţi un plan şi încearcă să tai în fiecare zi câte un produs ce ţi-ar putea aduce un surplus de calorii.

4.    Porţia la control!
O altă metodă eficientă de nu mânca mai mult decât necesar este să îţi măsori porţiile de mâncare, astfel încât să nu abuzezi. În plus, prin acest mic truc te vei putea ţine şi de planul caloriilor.

5.    Renunţă la alcool, alimente procesate şi produse făinoase
Aceste alimente vor îngreuna procesul intensiv de remodelare, aşa, pe cât posibil, încearcă să eviţi alcoolul, macarurile procesate, pâinea, pastele făinoase, cartofii etc.

6.    Fii activ!
Nu, aici nu ne referim la sport, cel puţin nu în sensul clasic al cuvântului. Profită de perioada aglomerată de dinainte de sărbători pentru a arde câteva calorii în plus. Maratonul cumpărăturilor şi al probării hainelor pentru zilele de sărbătoare, alegerea bradului, toate acele mici treburi pe care trebuie să le rezolvi contracronometru te vor ţine activ şi te vor pregăti fizic pentru perioada următoare.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare