Ce ne influnţează greutatea? – 5 factori surprinzători
De cele mai multe ori, dieta şi antrenamentul sportiv sunt consideraţi factorii de top care ne influenţează greutatea. Cu toate astea, organismul nostru este mult mai complex şi nu funcţionează doar după aceşti parametri. Aşadar, există şi alte aspecte la care ar trebui să ne gândim atunci când observăm că nu reuşim să ne menţinem în formă deşi facem sport şi avem o alimentaţie sănătoasă.
Citeşte mai jos care sunt cei 5 factori suprinzatori care ne influenţează greutatea şi care te-ar putea determina să îţi reconsideri dieta, antrenamentul sportiv sau chiar stilul de viaţă.
Somnul
Oamenii de ştiinţă studiază încă mecanismele prin care prea puţin sau prea mult somn ne afectează greutatea. S-a stabilit, însă, că lipsa somnului duce la dezechilibre ale metabolismului, dar şi ale celor doi hormoni asociaţi cu senzaţia de foame şi saţietate, grelina şi leptina.
Studii realizate la Universităţile din Chicago şi Wisconsin-Madison au relevat faptul că persoanele care au dormit în medie 8.5 ore pe noapte au pierdut mai multă grăsime şi mai puţină masă musculară decât cei care au dormit doar 5.5 ore.
Genetica
Deşi ecuaţia prin care putem slăbi este simplă (consumul energetic trebuie să fie mai mare decât aportul energetic), există oameni care fie slăbesc mai greu, fie nu se pot abţine de la mâncare. E adevărat că senzaţia de foame şi funcţionarea metabolismului depind într-o oarecare măsură de predispoziţia genetică. Vestea bună este că procentul persoanelor “dependente” de gene atunci când vine vorba de slăbit este unul foarte scăzut.
Pe de altă parte, importantă în lupta contra kilogramelor este şi constituţia fizică a fiecăruia dintre noi. Tocmai de aceea, e esenţial să ne cunoaştem corpul. Să vedem în ce condiţii tindem să ne îngrăşăm, care sunt părţile corpului afectate prima dată, ce exerciţii fizice să abordăm în funcţie de asta etc.
În câţiva ani, oamenii de ştiinţă vor pune la pune la punct o probă ADN care să ne permită trasarea unor regimuri alimentare personalizate. Acestea ne-ar putea ajuta să ne menţinem la o greutate constantă, să slăbim sau chiar să prevenim apariţia afecţiunilor către care suntem predispuşi.
Intoleranţa la anumite alimente
Un aspect deseori neglijat, dar care poate fi motivul principal al eşecului unor planuri alimentare. Ba mai mult, ori de câte ori consumăm alimente pe care nu le tolerăm, nici starea de sănătate nu este una foarte bună. Există şi diete care au la baza această idee, mizând pe excluderea tuturor produselor şi substanţelor pe care organismul nostru le respinge.
Toate acestea blochează tractul gastrointestinal şi duce la o incapacitate a sistemului limfatic de a drena lichidele din ţesuturi. Organismul nu se poate detoxifia şi nu mai poate funcţiona aşa cum ar trebui. Pe lângă odihnă şi exerctii fizice, este important să îţi dai seama care sunt produsele pe care nu le tolerezi şi să le excluzi din alimentaţie.
Unele afecţiuni şi medicamente
Glanda tiroidă este cea care dă cel mai des fluctuaţii de greutate, aşa că fă-ţi un set complet de analize dacă te îngraşi foarte repede chiar dacă ai o alimentaţie sănătoasă sau, dimpotrivă, nu te poţi îngrăşa. Cele mai importante analize ar fi T3 (triiodotironina), T4 (tiroxina) şi TSH (hormonul stimulant al tiroidei), însă dacă suspectezi că ai astfel de probleme, adresează-te medicului endocrinolog.
Pe de altă parte, există şi medicamente care duc la o creştere în geutate, cum ar fi antidepresivele, insulina, cortizonul etc.
Anumite evenimente, aparent fără nicio legătură cu numărul kilogramelor
Sarcina, perioada alăptării sau perioada de după sarcină, menopauza, căsătoria – toate vin la pachet cu mult stres şi dezechilibre hormonale. Tocmai de aceea, este necesar să înţelegem că trebuie să tratăm orice eveniment cu detaşare, atât cât se poate, să eliminăm stresul şi să ne menţinem programul regulat al meselor şi al antrenamentelor sportive. Doar astfel, vom reuşi să ne păstrăm greutatea constantă fără a apela la diete drastice.
un articol de Marina Rasnoveanu
Sursa foto: sxc.hu/profile/peter_w