Află cum poţi reduce riscul apariţiei afecţiunilor cardiace la copii şi adolescenţi

Află cum poţi reduce riscul apariţiei afecţiunilor cardiace la copii şi adolescenţi

Mişcarea fizică este benefică şi recomandată tuturor, dar mai ales copiilor şi adolescenţilor. Aflaţi în perioada de creştere, sportul le asigură o dezvoltare armonioasă, creşte rezistenţa organismului şi, se pare, scade riscul apariţiei unor probleme de sănătate mai serioase. Să previi este mult mai uşor decât să tratezi, aşa că citeşte în rândurile următoare concluziile la care au ajuns cercetătorii canadieni atunci când au dorit să vadă cum influenţează antrenamentele fizice sistemul cardiovascular al copiilor şi adolescenţilor.

Conform site-ului ottawacitizen.com , studiul a inclus 605 de copii şi adolescenţi, cu vârsta cuprinsă între 9-17 ani, 59%  fete, iar 26% din numărul participanţilor fiind supraponderali sau obezi. Voluntarii au fost împărţiţi în trei grupuri, în funcţie de tipul de activitate fizică propusă: scăzută, moderată şi intensă. Timp de o săptămână, specialiştii i-au monitorizat printr-un accelerometru purtat în jurul taliei.

Deşi cei care au făcut exerciţii uşoare au mers pe jos timp de aproximativ 2 ore, nu s-au înregistrat modificări notabile în ceea ce priveşte greutatea corporală, condiţia lor fizică şi tensiunea arterială.

Pe de altă parte, voluntarii care au practicat exerciţii intense, de la 2 minute la 9 minute pe zi, au înregistrat mai multe beneficii: funcţiile sistemului cardiorespirator s-au îmbunătăţit, masa corporală a scăzut, la fel ca şi circumferinţa taliei. De asemenea, procentul copiilor cu tensiune arterială sistolica a scăzut de la 20.2% până la 8%.

Reprezentanţii studiului susţin că aceste concluzii vin să evidenţieze importanţa includerii antrenamentelor fizice intense în programul copiilor cu vârsta cuprinsă între 5-17 ani, 60 de minute pe zi de exerciţii moderate până la intense, fiind timpul recomandat. Părinţii ar trebui să includă în antrenamentele copiilor şi adolescenţilor jocuri distractive, dar şi solicitante din punctul de vedere al efortului fizic practicat, pentru ca pulsul şi temperatura corpului să crească, iar sistemul cardiovascular să lucreze mai intens. 

un articol de Marina Rasnoveanu

Comentariul tau

codul de validare