4 soluţii simple impotriva durerilor de spate

4 soluţii simple impotriva durerilor de spate

Durerile de spate afectează aproximativ 80% din populaţie, arată un studiu ce scoate în evidenţă efectul negativ al sedentarismului şi al posturii incorecte. Alte cauze ale durerilor lombare mai pot fi diverse alte afecţiuni: scolioza, hernia de disc, spondiloza, artrita, accidentări în urma efortului fizic exagerat sau stresul. Cu toate astea, lipsa mişcării fizice şi neacordarea atenţiei cuvenite posturii pe care o abordăm la birou, în faţa calculatorului sau a laptopului, accentuează durerile de spate, indiferent de cauza lor primară.

Tocmai de aceea, ne-am gândit să îţi prezentăm mai jos câteva dintre soluţiile care te pot ajuta să scapi de acest inconvenient:

1.    Reflexoterapia
 

Principiul pe care se bazează reflexoterapia este acela că fiecărei părţi a corpului nostru îi corespunde câte o zonă sau punct din palme şi tălpi. Aşadar, pentru a ameliora sau elimina total o durere este indicat să masăm punctul din palmă sau talpă, punct aferent organului respectiv.
Astfel, întâi masează uşor toată palma, după care restrânge la zona dintre degetul mare şi cel arătător. Punctul aferent coloanei vertebrale se află în această zonă, cu un centimetru mai mult înspre degetul arătător.
Pentru talpă este valabilă aceeaşi regulă generală: se masează întreaga talpă, axându-te apoi pe zona interioară, laterală a piciorului, chiar la mijloc.

2.    Exerciţii Pilates

Antrenamentul Pilates reprezintă mai mult decât o altă formă de sport. Pilates îmbină mişcarea cu tehnici de respiraţie şi meditaţie. Pe lângă atenuarea durerilor de spate, exerciţiile Pilates sunt benefice pentru eliminarea stresului, a insomniei, modelează corpul şi ne oferă mai multă energie.

-    Întinde-te cu faţa în jos, pe o saltea. Îndoaie coatele pe lângă corp şi sprijină-te cu palmele pe saltea. Ţine umerii drepţi, nu îi aduce în faţă. Poţi ţine picioarele uşor depărtate. Contractă  abdomenul şi ridică trunchiul uşor. Menţine poziţia vreme de 15 secunde, inspiră profund. Expiră, apoi, în timp ce revii la poziţia iniţială. Repetă exerciţiul de 5-6 ori.
-    Aşează-te pe saltea, pe spate, cu mâinile împreunate la ceafă şi genunchii îndoiţi. Inspiră, contractă muşchii abdominali şi ridică uşor trunchiul în faţă. Încearcă să nu te foloseşti de braţe, ci să îţi soliciţi doar muşchii abdominali. Expira în timp ce revii la poziţia de bază. Repetă exerciţiul de 6-7 ori.

3.    Exerciţii Yoga


Pe lângă energia pe care ne-o oferă exerciţiile yoga, această tehnică arde caloriile mai repede, îmbunătăţeşte sistemul cardiovascular şi respirator, scade colesterolul, ajută la creşterea sistemului imunitar şi ne scapă de durerile de spate.

-    Aşează-te pe o saltea, întinde picioarele şi lasă-ţi mâinile pe lângă corp. Pune talpa dreaptă pe genunchiul stâng. Cu braţul stâng presează genunchiul drept până îl aduci aproape de sol. Capul este îndreptat spre dreapta. Menţine această poziţie timp de 10-20 secunde, timp în care respiră normal. Apoi, repetă mişcarea şi pentru partea opusă.
-    Stai în genunchi pe saltea, cu trunchiul coborât pe tălpi. Încearcă să îţi atingi mâinile la spate: du-ţi braţul stâng peste cap, spre spate, iar braţul drept prin partea interioară a spatelui, astfel încât să faci o mişcare încrucişată, ca şi cum ai vrea să prinzi ceva la spate. Pentru acest exerciţiu te poţi ajuta şi de o eşarfă, dacă nu reuşeşti să îţi atingi palmele. Menţine poziţia câteva secunde, apoi repetă.

4.    Exerciţii cu bastonul
 
Exerciţiile cu bastonul se folosesc mai ales în gimnastica medicală. Acestea sunt recomandate în special celor cu afecţiuni ale coloanei, cum ar fi de exemplu, scolioza, dar nu numai. Eficacitatea lor în cazul durerilor lombare este foarte mare pentru că întăresc muşchii spatelui, dar ne şi detensionează.

-    Ridicat, cu picioarele puţin depărtate şi cu bastonul ţinut de ambele capete, ridică-l deasupra capului. Tine 3-4 secunde, după care coboară-l la nivelul omoplaţilor. Păstrează aşa alte 3-4 secunde, după care îndoaie trunchiul în faţă, astfel încât să facă un unghi de 90 de grade cu solul. Păstrează vreme de câteva secunde, după care revino la poziţia iniţială. Repetă exerciţiul de 4-5 ori. 

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare

Ce spun ceilalti