3 în 1: Antrenament Bosu pentru Cardio, Echilibru şi Tonifiere

3 în 1: Antrenament Bosu pentru Cardio, Echilibru şi Tonifiere

Ori de câte ori ne plictisim de antrenamentul clasic şi plictisitor de la sală, avem la îndemână numeroase alternative. Dacă ai consultat vreodată un instructor fitness, probabil ţi-a făcut o trecere în revistă a celor mai noi sau a celor mai populare tipuri de exerciţii fizice. Inovaţia multora este că folosesc accesorii fitness care acţionează mai eficient într-un timp mult mai scurt, oferind totodată şi beneficii suplimentare. Distracţia din timpul antrenamentului este doar un extra bonus a acestor noi tehnici.

Aproape 80% dintre instructorii de fitness din întreaga lume includ în programul lor şi tehnica BOSU. Acest tip de antrenament ce foloseşte o minge mai specială a fost inventat în anul 1999 de către David Weck, iar exerciţiile axate pe mingea-accesoriu sunt în permanenţă îmbunătăţite. Denumirea este de fapt un acronim de la “Both Sides Up”, mingea de aproximativ 65 cm, cu o suprafaţă plată şi cealaltă concavă fiind folosită pe ambele părţi.

Ce trebuie să ştii despre antrenamentul BOSU?

•    Reprezintă un eficient antrenament cardiovascular. Accelerează bătăile inimii, ajută la arderea caloriilor şi lucrează toţi muşchii corpului. Este recomandat sa execuţi salturi, fandări, sărituri, exerciţii step, toate într-un ritm alert şi fără pauze prea mari între seturile de exerciţii.

•    Exerciţiile cu mingea Bosu sunt considerate unele dintre cele mai eficiente exerciţii pentru muşchii abdominali. De altfel, această tehnică tonifică şi muşchii trunchiului şi muşchii fesieri.

•    Îmbunătăţeşte echilibrul, coordonarea, agilitatea şi flexibilitatea.

•    Poate fi folosit ca parte a unui program de pregătire intensiv a sportivilor de performanţă. După cum spuneam mai sus, prin acest tip de mişcare se dobândesc multe abilităţi importante unui sportiv. Ciclistul Lance Armstrong, de exemplu, a declarat că foloseşte exerciţiile cu mingea Bosu în timpul perioadei de pregătire.

•    Contribuie la dezvoltarea rezistenţei şi forţei corpului. În acest scop, ar fi indicat să optezi pentru genuflexiuni, fandări sau flotări, toate executate cu ajutorul acestei mingi.

•    Îl poţi practica în combinaţie cu alte accesorii fitness, cum ar fi greutăţile. Exerciţiile vor fi astfel mai complexe, mai dificile, dar mai eficiente.

•    Antrenamentul Bosu este potrivit sportivilor de performanţă, celor obişnuiţi deja cu efortul fizic, dar şi începătorilor. Dacă nu eşti încât obişnuit cu tehnica Bosu, optează pentru exerciţii simple, fără greutăţi. De asemenea, execută exerciţiile lângă un perete care să îţi ofere stabilitate. Nu e greu să îţi coordonezi mişcările, dar începutul ar putea să îţi pară un pic dificil. Tot pentru a-ţi păstra mai bine echilibrul, atunci când stai pe minge, adu-ţi umerii un pic în faţă şi îndoaie puţin genunchii, atât cât să nu te dezechilibrezi.

Cluburile World Class oferă acest tip de antrenament în cadrul programelor din sălile fitness. Un astfel de curs este planificat şi în cadrul Convenţiei Internaţionale de Fitness #2, ce se va desfăşura în perioada 17-8 martie 2012 la JW Marriott Grand Hotel.

 

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare