10 trucuri pentru un antrenament eficient

10 trucuri pentru un antrenament eficient

Sportul are şi el regulile sale. Pe lângă cele generale ştiute de majoritatea celor care fac mişcare, există multe alte trucuri ce ne pot eficientiza antrenamentul. Modul de execuţie, tipul de efort fizic potrivit aşteptărilor tale, timp vs. dificultate, toate sunt subiecte importante atunci când faci sport.

Tocmai de aceea, este necesar să cunoşti câteva trucuri prin care poţi obţine rezultatele aşteptate. Citeşte mai jos câteva dintre ele:

1.    Treci cu brio proba rezistenţei
Asta s-ar traduce de fapt prin începe cu exerciţii uşoare, moderate şi creşte intensitatea şi durata lor numai atunci când organismul este obişnuit cu nivelul respectiv. Cum îţi dai seama dacă ai trecut proba rezistenţei? Atunci când vorbeşti cu uşurinţă în timp ce faci sport, e semn că poţi executa exerciţii mai grele sau că poţi creşte durata antrenamentului.

2.    Mergi pe principiul: antrenamentele mai scurte şi mai intense sunt cele mai bune!
Rezultatele spectaculoase nu sunt date de orele petrecute în sala de fitness. Sportul nu înseamnă neapărat cantitate, ci calitate. Aşadar, modul în care îţi gândeşti antrenamentul e mult mai important. De exemplu, optează pentru doar 40-45 de minute de ridicare de greutăţi şi exerciţii cardio. După primele 10 minute de cardio, creşte intensitatea timp de 30 de secunde, întoarce-te apoi la nivelul iniţial, după care sprintează din nou alte 30 de secunde. Repetă acest ciclu de trei ori şi cu siguranţă vei arde mai multe calorii, îţi vei dezvolta rezistenţa şi îţi vei îmbunătăţi sistemul cardiovascular.

3.    Contractă şi relaxează muşchii încet, axându-te pe fiecare etapă în parte!
Mulţi tind să acorde mai multă importanţă etapei de contractare a muşchilor – atunci când execută abdomene, fandări, genuflexiuni etc. Cu toate astea, trebuie să ştii că ambele etape – de contractare şi relaxare, sunt la fel de importante. Concentrează-te pe fiecare în parte şi nu relaxa repede muşchii atunci când revii la poziţia iniţială. De asemenea, în cazul abdomenelor, menţine contractarea muschiilor abdomenului şi în cea de-a doua fază.

4.    Optează pentru exerciţii ce îţi lucrează mai multe grupe de muşchi!
Îţi modelezi corpul mai uşor şi mai repede, atunci când optezi pentru exerciţii ce îţi lucrează de-odată mai multe grupe de muşchi: fandările, flotările, genuflexiunile, vâslitul, exerciţiile la bicicleta eliptică, toate pot fi potrivite în acest sens.

5.    Fă pauze de 1-2 minute între seturile de exerciţii!
Este recomandat să facem o pauză de 1-2 minute între seturile de exerciţii mai grele. Repausul total nu este recomandat, ci doar exerciţiile uşoare, cum ar fi joggingul, mersul pe bandă etc.

6.    Sprintează atunci când alergi pe bandă!
Ca şi în cazul celorlalte exerciţii, sprintează când şi când în timpul alergatului, după care revino la viteza/ intensitatea iniţială.

7.    Ordinea contează: încălzire, ridicare de greutăţi, exerciţii cardio!
Pentru un antrenament eficient ar fi bine să urmezi această ordine: încălzire 10 minute, ridică greutăţi, după care execută exerciţiile cardio. Astfel, vei evita accidentările şi vei scăpa mai repede de depozitele de grăsime, mai ales cele din zona abdomenului.

8.    Ridică greutăţi pentru o rezistenţă mai bună!
Acest tip de exerciţii este şi el foarte important în contextul antrenamentului. Începe cu greutăţi mai uşoare şi obişnuieşte-te cu modul de execuţie. Apoi, treci la altele mai grele, însă fără a-ţi modifica sau altera tehnica.

9.    Paşi mai mari, pentru corp frumos modelat!
Ori de câte ori faci jogging sau mergi pe banda de la sală, ţine minte şi fă paşii ceva mai mari. Cu ajutorul acestui truc, îţi vei lucra mai bine fesierii şi muşchii de la picioare.

10.    Plimbarea şi joggingul – activităţi ideale pentru arderea depozitelor de grăsime!
În cazul în care te confrunţi cu această problemă, plimbarea, joggingul sau chiar mersul pe bandă îţi pot fi de ajutor. Pentru a-ţi solicita şi muşchii abdomenului, alege opţiunea înclinat în cadrul benzii de la sală.

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare