10 tipsuri pentru o minte sănătoasă în corp sănătos

10 tipsuri pentru o minte sănătoasă în corp sănătos

Toţi ne dorim să fim în formă.Căutăm metode noi şi revoluţionare prin care să arătăm şi să trăim mai bine. Cu toate astea, “a fi în formă” nu se referă la diete drastice menite să evapore peste noapte kilograme în plus sau la vitamine minune ce ne-ar aduce energia şi entuziasmul de la 20 de ani. A fi în formă e mai mult decât atât. Este un stil de viaţă pe care trebuie să îl adopţi treptat, potrivit personalităţii tale şi aşteptărilor pe care le ai de la viaţă. 

Există, bineînţeles, câteva tipsuri ce te pot ajuta în conturarea unui program personalizat. Ţine minte, însă, că vei fi în formă doar îmbinând cu succes cele trei coordonate necesare unui stil de viaţă armonios: mişcarea, alimentaţia şi starea de spirit.

1. Sportul cel de toate zilele
Mişcarea este foarte importantă atât pentru corp, cât şi pentru minte. Aşadar, fă sport! Nu sări niciodată peste încălzirea ce trebuie să dureze aproximativ 5 minute, concentrează-te pe câteva exerciţii recomandate, eventual, de un instructor, şi execută-le cât mai corect. Rămâi la programul stabilit timp de câteva săptămâni şi nu te abate de la el, entuziasmat fiind de vreun exerciţiu minune văzut la colegii de la sală.

2. Fă sport de cel puţin 3-4 ori pe săptămână!

Exerciţii de aerobic, mers pe jos, jogging, mers pe bicicletă, dans toate îţi pot fi de folos. Alternează toate aceste activităţi astfel încât la sfârşit să îţi fi lucrat toate grupele de muşchi. Fă-ţi un program de sport pe care să îl respecţi cu sfintentie. De exemplu, într-o zi aleargă, apoi fă exerciţii pentru partea superioară a corpului. În altă zi optează pentru mersul pe bicicletă 30 de minute, după care execută exerciţii pentru picioare.

3. Ţine un sport-jurnal!

Dacă ai probleme cu greutatea, o dietă drastică nu îţi va aduce forma mult visată. În schimb, un program corect şi regulat de sport, da. Ţine un jurnal în care să notezi toate exerciţiile pe care le faci zilnic, durata lor, de câte kilograme ai reuşit să scapi într-o săptămână etc. Te vei simţi mai motivat în demersul tău în a arăta şi în a trăi mai bine.

4. Înlătură sedentarismul de la birou!
Dacă lucrezi la calculator şi înţepeneşti de dimineaţă până seara pe un scaun, îţi va fi foarte greu să faci faţă stressului, oboselii şi nu vei mai avea chef nici de sport înainte sau după program. Aşadar, la fiecare 2 ore, fă o mică pauză de 5-10 minute în care să te ridici, să te plimbi un pic prin birou şi să vorbeşti cu colegii.

5. Bea cel puţin 2 litri de apă pe zi!
Hidratarea este foarte importantă pentru a rămâne activ şi entuziast. De altfel, corpul nostru funcţionează la parametri optimi doar dacă bem cel puţin 2 litri de apă pe zi. Totuşi, ţine minte că în zilele în care faci mişcare, ar trebui să suplimentezi cantatitea de apă consumată.

6. Mănâncă sănătos şi echilibrat!
Nu poţi ajunge la o formă de invidiat fără o alimentaţie potrivită. Nutriţioniştii recomandă alimentele bogate în acid folic ( fasole, mazăre, verdeaţă), vitamina B12 ( carne de vită, de pui, peste)  şi cele bogate în Seleniu (fasolea, nucile, fructele de mare sau produsele lactate). Acestea sunt aşa numitele alimente anti-stress pentru că reduc nivelul de stress şi înlătura depresia. Un alt aliment recomandat, mai ales în cazul în care practici sport, este ciocolata neagră.

7. Optează pentru o viaţă organizată!
Pe cât posibil, este de preferat să elimini viciile precum ţigările sau alcoolul, să dormi cel puţin 7 ore pe noapte, să te trezeşti/ adormi la aceeaşi oră. Într-un cuvânt să nu îţi iroseşti viaţa cu lucruri superficiale ce vor avea repercursiuni asupra corpului şi psihicului tău.

8. Nu-ţi risipi inutil energia!
Ce înseamnă asta? Nu te aventura în bârfe la birou, nu fi pesimist, nu purta ranchiună colegului care a făcut glume proaste şi, bineînţeles, nu glumi nici tu pe seama altora. What goes around comes around, aşa că într-o zi vei simţi şi tu energia negativă pe care ai răspândit-o.

9. Meditează, practică yoga sau roagă-te!
Pe lângă încercarea de a-ţi modela corpul şi viaţa în mod armonios, încearcă să înţelegi mai bine viaţa sau pe tine însăţi/însuţi prin introspecţie sau rugăciune. Fiecare percepe spiritualitatea altfel aşa că alege – sau nu - forma ideală pentru tine. Se spune că astfel ajungi la un echilibru între corp şi spirit, îţi neutralizezi revoltele interioare, temerile şi stresul zilnic la care toţi suntem supuşi.

10. Priveşte viaţa ca pe o călătorie!
În orice călătorie important este drumul, nu destinaţia finală. Aşadar, fii atent la lecţiile pe care ar trebui să le înveţi, la oamenii pe care îi întâlneşti, la tot ce ţi se transmite astfel încât să te poţi dezvolta ca individ. Modul acesta de gândire îţi oferă un mare avantaj: acela de a-ţi permite luxul de a greşi fără a te simţi vinovat, ştiind că doar din greşeli învăţăm şi creştem. 

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare