Sporturile extreme – testează-ţi limitele!

Sporturile extreme – testează-ţi limitele!

Sporturile extreme au apărut pentru prima dată la începutul anilor 1960, ca o alternativă la sporturile tradiţionale. Mirajul adrenalinei, dorinţa oamenilor de a se autodepăşi, de a intra în competiţie doar cu ei înşişi şi de a-şi testa limitele într-un mod neconvenţional au fost doar câteva dintre particularităţile unor activităţi ce implică un oarecare grad de risc. Trainerii specializaţi, regulile impuse, dar şi echipamentele elaborate, au făcut ca aceste sporturi să devină din ce în ce mai puţin periculoase.

Astăzi, sporturile extreme au tot mai mulţi adepţi, devenind chiar un adevărat trend. Spre deosebire de sporturile tradiţionale, sporturile extreme sunt individuale, pun accent pe capacitatea noastră de concentrare, de reacţie în situaţii limită şi, de ce nu, pe anticipare. Atunci când practici un astfel de sport, eşti în competiţie cu propriile limite, încercând să îţi modelezi mintea, în timp ce îţi tonifici corpul.

Dacă doreşti să practici un astfel de sport, documentează-te foarte bine înainte. Nu neglija sfaturile specializate, ba chiar apelează la un trainer. Fiecare sport extrem are regulile lui ( pe care trebuie să le respecţi pentru a nu te accidenta) şi echipamentul recomandat. În ultimii ani, s-a demonstrat că cel mai periculos sport este unul tradiţional, hipismul. Ei bine, echipamentul folosit este cel care a redus atât de mult pericolul în cadrul sporturilor extreme.

Iată mai jos, câteva dintre cele mai importante avantaje pe care ţi le poate aduce practicarea unui sport extrem:

-    Creşte nivelul de adrenalină. Adrenalina este un hormon ce reglează tensiunea arterială, dar şi concentraţia glucozei în sânge. Acest ultim factor, dă energie muşchilor.
-    Reduce stresul.
-    Creşte flexibilitatea şi rezistenţa corpului.
-    Ajută la o mai bună funcţionare a sistemului cardiovascular.
-    Te scapă de anumite fobii.
-    Îţi creşte încrederea în sine.
-    Îţi modelează temperamentul, adaptabilitatea la condiţii de stres şi îţi sporeşte capacitatea de analiză sau cea de concentrare.

Sporturile extreme sunt în continuă dezvoltare. Periodic, apar unele noi, ce implică elemente care mai de care mai ciudate. Citeşte în continuare câteva informaţii despre unele dintre cele mai populare sporturi extreme:

1.    Climbing


Escalada presupune mai mult decât forţă şi rezistenţă fizică. Fiecare pas trebuie gândit înainte, stăpânirea de sine contând foarte mult. Avantajul acestui sport este că poate fi practicat atât în sălile specializate (atunci când vremea nu îţi permite sau când eşti începător), cât şi afară, pe munte. Climbingul poate fi considerat un fel de brain fitness pentru că îţi măreşte rezistenţa, dar îţi şi disciplinează mintea.
Galactic Gym este una dintre sălile în care poţi face Indoor Climbing in Bucureşti.

2.    Bungee Jumping


Unul dintre cele mai îndrăzneţe sporturi extreme, încercat doar de cei mai curajoşi. Nivelul de adrenalină creşte considerabil, acest sport fiind recunoscut pentru eliminarea stresului si creşterea flexibilităţii.
În Bucureşti, poţi practica Bungee Jumping în cadrul Skate Parkului din Herăstrău.

3.    Skateboarding

Un sport cu foarte mulţi adepţi tineri, skateboardingul îţi testează atât îndemânarea, cât şi concentrarea. Se practică pe foarte multe piste special amenajate din parcuri din ţară (Bucureşti: Parcul Eroilor, Parcul IOR, Herăstrău Skate Park).

un articol de Marina Râşnoveanu

Comentariul tau

codul de validare