7 reguli pentru sportul în aer liber
Suntem deja în toiul verii, aşa că sportul a devenit nu doar o necesitate, ci şi o plăcere pe care o putem practica în parcuri şi în spaţii special amenajate…neapărat în aer liber. Ştim cu toţii că mişcarea face bine, iar sportul în aer liber este mult mai sănătos şi relaxant decât cel practicat, de exemplu, la sală. Înainte, însă, de a ne lua echipamentul şi de a ne îndrepta spre parc, trebuie să ştim că sunt anumite reguli şi în ceea ce priveşte sportul practicat în spaţii deschise:
1. Atenţie la soare!
Vara, soarele este inamicul nostru numărul 1 aşa că nu uita să îţi aplici o loţiune cu fotoprotecţie, şi asta cu 30 de minute înainte de expunerea la razele solare. Alege o cremă potrivită tipului tău de piele, dar şi de ten. Insistă asupra zonelor mai sensibile sau a celor de expunere maximă, cum ar fi, de exemplu, umerii şi faţa.
2. Hidratează-te!
Atunci când facem sport pierdem foarte multă apă prin transpiraţie. Pe lângă efortul depus se adăugă, bineînţeles, şi deshidratarea datorată căldurii. O pierdere de numai 1% din apa din organism determină atât o scădere de energie, cât şi o scădere de 10% a performanţelor sportive. Aşadar, apa este ingredientul magic! Bea apă înainte, în timpul şi după ce ai practicat sport.
3. Echipează-te corespunzător!
Ia în calcul atât sportul pe care vrei să îl practici, dar şi condiţiile meteo. Pentru vară, adoptă o ţinută lejeră, haine de bumbac, deschise la culoare şi poartă întotdeauna ceva pe cap. În cazul în care eşti începător, nu trebuie să îţi lipsească cel puţin câteva elemente din echipamentul de protecţie.
4. Alimentează-te pentru a avea energie!
Este indicat ca înainte de a face sport să mănânci ceva uşor: fructe, legume, o gustare. De asemenea, pe parcursul zilei consumă un baton proteic sau câteva pătraţele de ciocolată neagră tocmai pentru a-ţi păstra energia necesară practicării unui sport.
5. Nu uita de încălzire!
Acele exerciţii aparent uşoare şi nesemnificative de la început sunt foarte importante. Nu sări peste această etapă, pentru că altfel va creşte riscul apariţiei unor accidentări.
6. Fă sport moderat!
Nu exagera şi nu te gândi că într-o singură zi vei putea face minuni. Sportul se practică moderat, pe o perioadă lungă de timp. Doar astfel vei putea observa o schimbare în ceea ce priveşte tonusul, rezistenta sau greutatea corpului tău.
7. Alege-ţi sportul potrivit!
Fă sport cu cap! Nu te aventura în activităţi sportive prea grele sau nepotrivite ţie. Dacă vrei doar un corp frumos modelat, alege fitnessul sau aerobicul. Dacă, dimpotrivă, ai probleme cu greutatea şi ai dori să dai jos câteva kilograme, atunci poate ar trebui să practici exerciţii fizice mai grele sau să te apuci de jogging.
de Marina Râşnoveanu