Înotul este una dintre cele mai populare forme de a face mişcare. Pe lângă faptul că ne tonifiază corpul şi ne ajută să pierdem câteva kilograme, înotul ne detensionează, acţionând şi ca un eficient antrenament mind-body. Înaite să trecem la cele 7 detalii interesante despre înot, vă recomandăm și o parte practică: weekendul acesta, dacă sunteți pe la mare, dați o fugă la Aqua Challenge – tradiționalul maraton de înot de la Mamaia.
Și acum să trecem la cele 7 detalii despre înot, într-un articol realizat de Marina Rasnoveanu, pe care l-am considerat foarte bun de reamintit
————
1. Înotul, alegerea potrivită în cazul în care ai probleme cu articulaţiile
Dacă te confrunţi cu astfel de probleme, atunci ar trebui să eviţi sporturile cu impact mare asupra articulaţiilor. Nu practica tenisul, baschetul, fotbalul, chiar alergarea fiindu-ţi întrucâtva nocivă.
În schimb, înotul, gimnastica în apă sau stretchingul îţi sunt recomandate.
2. Înotul în piscine acoperite creşte riscul de cancer
Oamenii de ştiinţă de la Centre for Research in Environmental Epidemiology din Barcelona au ajuns la concluzia că acea concentraţie foarte mare de clor din apa de la piscină ne afectează ADN-ul, crescând riscul de cancer.
Rezultatele studiului, publicat online in Environmental Health Perspectives, vin să întărească şi alte opinii care susţineau că clorul din apă ar putea creşte riscurile sau chiar înrăutăţi starea pacienţilor cu astm.
3. Înotul ne prelungeşte viaţa
Auzim deseori că înotul înlătură anxietatea, depresia, oboseala, îmbunătăţind chiar starea de sănătate a celor cu boli de plămâni, bronşită, osteoartrită sau astm. Ei bine, iată că de acum mai avem un motiv solid pentru care ar trebui să înotăm. O cercetare publicată în International Journal of Aquatic Research informează că practicanţii înotului prezintă mai puţine riscuri de a muri din cauza unor afecţiuni grave.
De altfel, înotătorii au cea mai mică rată de deces, comparativ cu persoanele care aleargă, merg mult pe jos sau faţă de sedentari.
4. Înotul – sportul câştigător în cadrul persoanelor de vârstă mijlocie
Odată cu înaintarea în vârstă, organismul nostru nu mai funcţionează după aceiaşi parametri. Tocmai de aceea, începem să trăim după alte reguli, adaptându-ne alimentatia, dar şi programul sportiv. Cu toate astea, persoanele de vârstă mijlocie care aleg să se antreneze regulat, s-ar putea confrunta cu unele probeme specifice vârstei.
Pentru a preveni aceste neplăceri, in această perioadă ar trebui să alegem un sport neutru, cum ar fi înotul.
5. Înotul – parte a terapiilor de recuperare a pacienţilor cu autism
Nu se ştie încă de ce înotul are un asemenea impact pozitiv asupra pacienţilor cu autism, însă avantajele practicării acestui sport într-un asemenea context nu sunt deloc de neglijat. Mişcările repetitive, necesitatea creşterii atenţiei, sporirea sociabilităţii şi reducerea bolilor cardiace sau a obezităţii – toate fac din înot un sport ideal pentru aceste persoane.
Se pare că cercetătorii de la Montana State University-Norhern includ pe aceeaşi listă şi alergarea.
6. Înotul te ajută să te menţii în formă chiar şi după accidentări
Profesionişti sau amatori, cu toţii experimentăm uneori accidentări care ne ţin departe de sala de fitness. Pentru aceste momente, se pare că înotul este din nou soluţia corectă, întrucât apa lucrează intens muşchii, fără a exercita un impact mare, aşa cum se întâmplă în cazul sporturilor terestre.
7. Înotătorii sunt mai deştepţi
Cel puţin asta susţin specialiştii implicaţi în studiul din cadrul Griffith Institute for Educational Research, Australia . De fapt, copiii care au învăţat să înoate de la o vârstă fragedă au înregistrat progrese considerabile, în cadrul mai multor domenii.
Add Comment