Odată cu apariţia atâtor antrenamente sofisticate, mulţi tind să uite că exerciţiile simple sunt, uneori, cele mai eficiente. Acesta este şi cazul fandărilor, un antrenament care implică cu precădere partea inferioară a corpului nostru, cea care susţine majoritatea activităţilor, fiind, aşadar, cea mai solicitată.
Spre deosebire de alte forme de mişcare, pentru fandări nu ai nevoie de echipament special sau abonament la sala fitness. Cu toate astea, tehnica de execuţie este foarte importantă pentru că de ea depinde în mare parte eficienţa acestor exerciţii.
Citeşte mai jos câteva dintre beneficiile fandărilor şi care sunt etapele de execuţie corecte:
• Fandările implică în mişcare partea inferioară a corpului, muşchii picioarelor, fesierii, dar şi muşchii abdominali. Cum această parte a corpului este cea mai solicitată în timpul activităţilor zilnice, creşterea rezistenţei ei este cu atât mai importantă.
• Fandările prezintă beneficii şi asupra sistemului cardiovascular, mai ales dacă sunt asociate cu ganterele, stepperul sau alte accesorii fitness, crescând intensitatea şi dificultatea antrenamentului.
• Tehnica de execuţie este foarte importantă, aşa că iată cum ar trebui să execuţi fandările pentru a fi sigur că rezultatele nu vor întârzia să apară:
– Realizează câteva exerciţii de încălzire, insistând asupra articulaţiilor.
– Stai drept, cu coloana vertebrală dreaptă şi braţele pe lângă corp.
– Pune un pas în faţă, la distanţă de o jumătate de metru. Îndoaie genunchiul astfel încât să formeze cu podeaua un unghi de 90 de grade.
– Şi celălalt genunchi din spate trebuie să formeze şi el un unghi inversat de 90 de grade.
– În tot acest timp, menţine coloana dreaptă şi privirea înainte.
– Păstrează poziţia câteva secunde, revino la poziţia iniţială şi schimbă piciorul.
– În general, se recomandă 3 seturi a câte 15-20 de fandări.
– Nu te grăbi atunci când execuţi fandările şi nici nu pune prea multă presiune pe genunchi.
un articol de Marina Rasnoveanu
Add Comment