Tot ce trebuie să ştii când vrei să începi să faci sport

Tot ce trebuie să ştii când vrei să începi să faci sport

La începutul fiecărui an ne trasăm obiective care ar putea să ne îmbunătăţească viaţa. Schimbările alimentare, vacanţele planificate, deciziile profesionale sau, de ce nu, intenţia de a începe să facem sport sunt mai sortite succesului în această perioadă.

Dacă pe lista ta de “must do” în 2014 se regăseşte şi dorinţa de a începe să faci sport, fie într-un cadru organizat, la sala fitness, fie acasă, citeşte mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta ca la finalul anului să spui mândru că ţi-ai dus la bun sfârşit cel puţin un obiectiv.

Documentează-te!

Informaţia este importantă şi în acest context pentru că te va ajuta să alegi forma de mişcare potrivită şi te va determina să şi respecţi un sport ales chiar de tine. Astăzi, există numeroase cursuri, de la arte marţiale, până la Zumba sau Kangoo Jumps. În plus, poate vrei să faci un sport cu reguli clare, cum ar fi înot sau tenis, aşa că trebuie să afli cât mai multe despre indicaţiile şi contraindicaţiile acestuia.

Cere sfatul unui specialist!

Un instructor fitness şi un medic te vor îndruma cel mai bine, având câteva date şi despre starea ta de sănătate. Chiar dacă cele mai multe sporturi par uşoare practicate la un nivel moderat, ele ar putea să nu fie compatibile cu o afecţiune deja existentă. În plus, un instructor fitness te poate sfătui în funcţie de aşteptările pe care le ai de la antrenamentul fizic.

Testează-ţi rezistenţa!

Dacă ai bifat teoria, e timpul să verifici şi în practică rezistenţa corpului tău. Fă câteva antrenamente pe săptămână, alternează sporturile sau formele de mişcare fizică şi ascultă cu atenţia semnele transmise de propriul corp. Oricât de entuziasmat ai fi nu vrei ca după câteva zile de efort fizic să nu te mai poţi ridica din pat sau să îţi agravezi o stare de sănătate precară.

Schimbă-ţi alimentaţia!

Antrenamentul fizic devine mai eficient atunci când e însoţit şi de unele schimbări în ceea ce priveşte regimul alimentar. Mănâncă mai sănătos şi cumpătat, nu pleca la sala fitness fără să fi consumat înainte o gustare şi optează pentru produse care îţi pot eficientiza planul sportiv.

Începe să lucrezi acasă dacă nu ai încă timp de sala fitness

Amânarea este una dintre cauzele sedentarismului. Nu ai timp, nu eşti în formă fizică cea mai bună, nu ai un echipament adecvat – sunt doar câteva dintre motivaţiile care ne îndepărtează tot mai mult de scopul nostru principal. Tocmai de aceea, nu aştepta ca toate condiţiile să fie favorabile unui abonament la sala fitness. Începe să lucrezi acasă exerciţii fizice simple care să te pregătească pentru următoarea etapă.

Alege sala de fitness potrivită!

Cadrul în care vei face sport este şi el important aşa că începe documentarea şi în acest sens. Printre factorii pe care trebuie să îi iei în calcul sunt amplasamentul sălii fitness, varietatea cursurilor oferite, existenţa unui instructor permanent care ar putea să te ghideze, atmosfera şi amabilitatea personalului.

Descoperă trucurile care te vor motiva!

Motivaţia necesară unui antrenament fizic constant este foarte importantă. Tocmai de aceea, nu trece peste acest pas ori de câte ori vrei să începi să faci sport. Dacă alegi trucurile potrivite, ele vor scădea riscurile de a-ţi abandona scopul. Aşadar, trasează-ţi obiective săptămânale, scrie-ţi rezultatele într-un carneţel sau vorbeşte despre asta cu un prieten pasionat de sport. Ia în calcul şi beneficiile psihice ale sportului, aşa că nu te simţi vinovat dacă rezultatele nu vin prea curând.  Ascultă muzica în timp ce faci sport întrucât asta ne creşte determinarea de a fi activi!

un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram