Cum să tratăm mahmureala?

Cum să tratăm mahmureala?

Se poate ca petrecerile din ultimele zile să se fi soldat cu neplăcuta mahmureală, de care nu putem scăpa prea uşor. Şi, dacă ne gândim că nu peste mult timp urmează şi sărbătoarea Sfântului Ion, e clar că trebuie să găsim rapid remedii naturale şi eficiente contra mahmurelii.

Efectele neplăcute ale consumului excesiv de alcool durează 1-2 zile şi sunt caracterizate prin deshidratare, vomă, febră, oboseală, flatulenţă, sensibilitate la lumină şi zgomot, dificultate de concentrare etc.

Chiar dacă unii susţin că băuturile energizante, cocktailurile cu un strop de alcool, pastilele, mâncărurile grase sau cafeaua sunt soluţiile perfecte, noi avem alte variante, sănătoase şi eficiente, deopotrivă:

O linguriţă de bicarbonat de sodiu

Poţi opta atât pentru soluţiile de la farmacie care au în compoziţie bicarbonat de sodiu, cât şi pentru un remediu rapid, pe care îl poţi pregăti şi tu. Pune o linguriţă rasă de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă, amestecă şi bea-l. În scurt timp, simptomele mahmurelii vor începe să se atenueze.

Odihnă din plin, după care exerciţii fizice uşoare

Odihna este cea esenţială în tratarea mahmurelii, dar apoi, acea stare de letargie poate fi înlăturată printr-o alimentaţie corespunzătoare şi ceva mişcare fizică. Nu e cazul să mergi la sală sau să faci efort fizic intens, ci doar să te plimbi câteva minute în aer liber, să înoţi sau să pedalezi în parc sau la bicicleta staţionară. Ţine minte, însă, că nu trebuie să îţi forţezi în niciun fel corpul, ci doar să încerci să îţi reintri în ritm.

Suc de roşii

Pe lângă cele 8 pahare de apă pe care trebuie să le bifezi zilnic, până la atenuarea simptomelor de mahmureală, trebuie să consumi şi alte lichide. În afară de ciorba de potroace, poţi opta pentru sucuri naturale, ceva mai uşoare, dar la fel de revigorante. Un pahar de suc roşii cu un pic de piper presărat va face minuni. Roşiile sunt bogate în fructoză, o substanţă care îţi ajută considerabil corpul în a metaboliza alcoolul.

Murături

Cum romanii au o adevărată tradiţie în ceea ce priveşte murăturile de toamnă, este foarte posibil să găseşti rapid murături sau suc de murături pe care să îl foloseşti contra mahmurelii. Optează pentru cele în sare, nu în oţet, pentru că murăturile şi sucul de murături conţin electroliţi şi substanţe care nu doar că ne detoxifiază corpul, dar ne şi hidratează şi ne ajută ficatul să funcţioneze mai bine.

Ghimbir

Ghimbirul este binecunoscut pentru proprietăţile sale împotriva răului la stomac, indigestiei, senzaţiei de vomă etc. Aşadar, optează fie pentru ceaiul de ghimbir (realizat prin infuzia unei linguriţe rase de plantă la o cană cu apă), fie prin adăugarea acestui condiment în mâncare sau mestecarea unei feliuţe de ghimbir proaspăt.

Mănâncă alimente uşoare

E foarte posibil să nu suporţi mâncarea solidă, însă ai nevoie de energie şi substanţe nutritive. Sfatul nostru este să mergi mai mult pe supe şi ciorbe, de la cea de potroace până la cea de legume sau de perişoare, după care să încerci şi banane, orez, pâine prăjită etc. 

un articol de Marina Râşnoveanu

Sursa foto: zapjonway.com

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram