Pentru mulţi, cafeaua de după-amiază este doza de energie necesară pentru a duce la bun sfârşit sarcinile de la serviciu şi pentru a fi în formă până la finalul zilei. La fel de adevărat, însă, este şi faptul că tocmai această a doua ceaşcă de cafea ne poate da dezechilibre ca nervozitate excesivă sau chiar insomnii.
Ei bine, iată că un experiment personal recent oferă o soluţie celor care nu pot renunţa la cafeaua de după-amiază, deşi se confruntă, poate, şi cu efectele ei adverse.
30 de secunde de antrenament – un impact mai mare asupra funcţiilor cognitive
Potrivit unui articol publicat în the Daily Beast, energia necesară de-a lungul zilei ar putea veni sub forma a doar 30 de secunde de antrenament, şi nu sub forma unei ceşti de cafea, aşa cum am putea crede.
Scriitorul Gregory Ferenstein este cel care a condus un experiment interesant, comparând functile cognitive (cât de activ era creierul) după ce a făcut 30 de secunde de exerciţii fizice şi după ce a consumat 250 mg de cafeină. Pentru a măsura efectul fiecărei metode, Ferenstein a folosit teste de spontaneitate şi memorie.
La final, s-a constatat că cele 30 de secunde de antrenament aveau un impact net mai mare asupra performanţelor cognitive decât ceaşca de cafea, procentul fiind de 12% vs. 6%.
Aceste rezultate au fost asociate şi cu altele ale studiilor precedente care demonstraseră efecte similare. În plus, Ferenstein a mai constatat că exerciţiile de intensitate mare dublează impactul efortului fizic asupra funcţiei cognitive, comparativ cu exerciţiile moderate. De asemenea, antrenamentul de creştere de rezistenţă a corpului ar fi de preferat.
Cafeaua – mai eficientă privind memoria pe termen scurt
Cealaltă coordonată a studiului realizat de Ferenstein a fost efectul exerciţiilor fizice şi a cafelei asupra memoriei pe termen scurt. Aici, datele au fost cu totul altele.
Se pare că memoria pe termen scurt a fost mult îmbunătăţită după o doză de cafea faţă de cele 30 de secunde de antrenament, procentul fiind de 26% vs. 16%. Acest rezultat vine să susţină şi alte informaţii precedente care validau, într-adevăr, eficienţa cafelei în ceea ce priveşte memoria pe termen scurt.
Experimentul lui Gregory Ferenstein nu este suficient pentru a valida rezultatele ca unele oficiale. Cu toate astea, el aduce date noi care ar putea ajuta în timp la trasarea unor informaţii clare cu privire la eficienţa antrenamentului fizic asupra energiei şi performanţelor noastre cognitive.
un articol de Marina Rasnoveanu
Add Comment