Este binecunoscut faptul că alimentaţia şi exerciţiile fizice sunt cei doi factori care, cel puţin teoretic, ne ajută să ne menţinem în formă. Uneori, însă, kilogramele în plus apar chiar şi atunci când facem sport constant şi avem grijă la ce mâncăm. Atunci, ar trebui să ne gândim că o problemă de sănătate ar putea fi cauza acestui dezechilibru.
Specialiştii au identificat afecţiunile principale, responsabile pentru acumulările de kilograme. Dacă există riscul de a te încadra în oricare dintre acestea, vizita la medicul specialist este necesară.
Afecţiuni ale glandei tiroide
Glanda tiroidă este responsabilă cu metabolismul glucidelor, lipidelor şi al proteinelor. Tocmai de aceea, atunci când glanda nu funcţionează corect, arderile sunt mai lente, iar grăsimile se depun mult mai uşor, chiar dacă faci sport şi mănânci puţin.
Hipotiroidismul apare în momentul în care glanda nu produce suficienţi hormoni tiroidieni, dezechilibrând întreg organismul. Valorile hormonilor T3 şi T4 vor fi mai scăzute decât cele normele, iar organismul nu va putea arde caloriile consumate.
Pe lângă indicaţiile medicului şi tratamentul prescris (care ar putea să nu dea rezultate imediate privind greutatea corporală), este important să stimulezi metabolismul lent prin sport. Încearcă să faci mişcare fizică de 5 ori pe săptămână, optând pentru exerciţii care să crească masa musculară, pentru că muşchii ard mai multe calorii. În plus, antrenamentul de creştere a rezistenţei corpului va stimula organismul, astfel încât să ardă grăsimile pe parcursul întregii zile.
Diabetul zaharat de tip II
Cum majoritatea tratamentelor pentru echilibrarea glicemiei predispun la îngrăşare, este foarte posibil ca în urma acestora să apară cel puţin câteva kilograme în plus. Substanţele prescrise stimulează corpul să producă mai multă insulină pentru a reduce nivelul de zahăr, iar uneori acesta scade atât de mult încât apare senzaţia de foame.
Ba mai mult, insulina stimulează celulele să preia mai multă glucoza care se depozitează apoi ca ţesut adipos. Organismul nu va mai fi capabil să ardă grăsimile acumulate, ceea ce va duce la acumularea kilogramelor.
Mâncatul pe fond emoţional
Stările emoţionale ne pot influenţa şi ele obiceiurile alimentare. Dacă încerci să respecţi o dietă sănătoasă şi să faci sport, dar ori de câte ori este plictisit, trist sau deprimat consumi dulciuri şi produse bogate în grăsimi, prezinţi mari riscuri de îngrăşare, ba chiar de a dezvolta în timp afecţiuni mai grave.
Pentru combaterea mâncatului pe fond emoţional, ai la îndemână mai multe trucuri eficiente, însă primul pas ar fi acela de a afla cauza care a determinat acest stil de alimentaţie haotic.
Probleme la nivelul colecistului şi al ficatului
Numeroşi specialişti susţin că, înaintea oricărei încercări de a slăbi sau chiar de a te ne menţine greutatea constantă, trebuie să ne asigurăm că aceste două organe, vezica biliară şi ficatul, funcţionează la parametri optimi. Altminteri, grăsimile şi toxinele acumulate în corp nu ne vor permite să slăbim, ba mai mult, vor contribui la acumularea kilogramelor în plus.
Fierea susţine ficatul în toate procesele de detoxifiere. Ar fi bine să încerci să reduci consumul alimentelor care suprasolicita aceste două organe. Cafeaua, ciocolata, ouăle, produsele lactate, alimentele prăjite şi bogate în grăsimi, alcoolul sunt doar câteva dintre produsele care ar trebui eliminate atunci când ne dorim o detoxifiere a organismului.
Sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic este o afecţiune cu care se confruntă numeroase femei şi care se manifestă prin menstruaţie neregulată, probleme de fertilitate, pilozitate facială şi corporală excesivă, dar şi exces de greutate. În plus, orice disfuncţie la nivelul sistemului limfatic, cum ar fi un chist ovarian, duce la o acumulare de kilograme.
un articol de Marina Rasnoveanu
Add Comment