Cum să te pregăteşti pentru schi

Cum să te pregăteşti pentru schi

Prima ninsoare a căzut deja, iar iubitorii sporturilor de iarnă îşi fac planuri şi se documentează în privinţa pârtiilor gata să îşi primească turiştii. Schiatul este, fără doar şi poate, o activitate fizică pe cât de relaxantă, pe atât de sănătoasă.

Pe lângă faptul că 6 ore de schiat ard până la 3000 de calorii, acest tip de efort fizic ne creşte imunitatea, ne lucrează muşchi pe care nici măcar nu ştiam că îi avem şi previne stări negative, cum ar fi depresia. Nu am greşi dacă am spune că schiatul este un important antrenament mind-body de care trebuie să profităm la maxim în lunile de iarnă.

Cu toate astea, schiatul este o activitate solicitantă, potrivită celor care au o condiţie fizică bună. Dacă simţi că nu te încadrezi încă în această categorie, află că mai ai timp să îţi pregăteşti corpul pentru zilele pe care le vei petrece pe pârtie. Cu siguranţă nu vrei să îţi petreci mare parte a vacanţei sau a week-endurilor plângându-te de febră musculară sau accidentări.

Citeşte mai jos un mic ghid, format din cele mai importante recomandări cu privire la pregătirea de dinainte de schiat, dar şi câteva sfaturi de care ar fi bine să ţii cont în micile tale escapade la munte.

•    Pregăteşte-ţi corpul pentru efort!

Schiem doar câteva luni pe an, aşa că nu putem fi în formă şi pregătiţi pentru această formă de mişcare dintr-o dată, fără a accelera un pic pregătirea fizică. Schiatul implică muşchi pe care nici nu ştiai că îi ai, aşa că niciodată nu e prea târziu să începi să te antrenezi la sală. Dacă asta e deja o rutină pentru tine, creşte dificultatea exerciţiilor tocmai pentru a la spori eficienţa.

•    Antrenament “personalizat”

Schiatul ar necesita un antrenament ceva mai personalizat. Cel mai bine ar fi ca, înainte, să te antrenezi între 3-5 zile pe săptămână (nu dintr-o dată, ci treptat, atunci când îţi simţi corpul pregătit), timp în care să exersezi la bicicleta eliptică, să urci scări, să alergi etc. În ceea ce priveşte durata antrenamentului, încadrează-te undeva între 20-45 de minute. Toate aceste rigori au scopul de a-ţi creşte rezistenţa corpului.

•    Exerciţii care să lucreze grupe specifice de muşchi!

Cum schiatul solicitţ în principal anumite grupe de muşchi, specialiştii includ în antrenamentul pre schiat genuflexiuni, fandări (cu sau fără greutăţi), exerciţii cu gantere, exerciţii cu mingea de fitness, exerciţii pentru picioare şi braţe, exerciţii pentru fesieri etc.

•    Nu uita de încălzirea de dinainte!

Pe lângă antrenamentele efectuate înainte de vacanţă, ori de câte ori schiezi, nu uita ca 10 minute să ţi le rezervi încălzirii corpului. Roteşte-ţi gâtul, umerii, articulaţiile, fă câteva genuflexiuni şi fandări tocmai pentru a creşte temperatura corpului şi a preveni accidentările.

•    Exerciţii de stretching la finalul zilei de schi!

Pentru a-i da timp corpului să se acomodeze cu starea de repaus, câteva exerciţii de stretching la finalul zilei de schi te vor face să te simţi mult mai bine. După o zi de sport intens, ar merge şi un masaj relaxant, aşa că, dacă te afli într-un resort ce îţi oferă şi un astfel de serviciu, nu renunţa la o asemenea desfătare.

•    Nu mai pleca pe pârtie dacă te simţi extenuat!

Nu forţa niciodată nota pentru că asta îţi poate aduce neplăceri ulterioare. În cazul în care, după o zi pe pârtie, te simţi extenuat, te-ai accidentat sau ai o durere care nu trece, dă-i timp organismului pentru a se reface.

•    Nu uita nici de dieta potrivită activităţii fizice intense!

Efortul intens şi o alimentaţie necorespunzătoare te vor priva de energia necesară unei vacanţe reuşite şi, în plus, ar putea să îţi scadă considerabil imunitatea. Tocmai de aceea, este important ca mesele tale să conţină proteine, fructe, carbohidraţi, peşte, carne slabă, supe vegetale, iar gustările să te jute să îţi păstrezi energia peste zi.

•    Ce să conţină trusa de prim ajutor?

Când pleci la schi, pune în bagaj o cremă de gălbenele, pentru vânătăi şi dureri, crema pentru mâini şi fata cu protecţie UV, plasturi speciali şi balsam de buze.

un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram