Dacă până nu de mult uleiul de peşte era considerat sursa principală de acizi graşi Omega 3, iată că un alt tip de ulei vine puternic din urmă. Potrivit specialiştilor, capacitatea antioxidantă a uleiului de krill ar fi de 48 mai mare decât a celui de peşte, recomandându-l astfel în prevenirea sau tratarea unor afecţiuni, dar şi în susţinerea organismului atunci când practicăm antrenamente fizice regulate.
Uleiul de krill se extrage din creveţii polari krill, crustacee care se găsesc în Oceanul Antarctic. Singura parte comestibilă este coada, o sursă importantă de acizi Omega 3. De altfel, creveţii krill se folosesc de mult timp în preparate tradiţionale în Coreea de Sud, Taiwan, Japonia, Rusia sau Ucraina, gustul lor fiind mai sărat decât cel al creveţilor obişnuiţi.
Recent, însă, s-a constatat că uleiul extras din aceste creaturi marine are numeroase beneficii asupra sănătăţii noastre. Citeşte mai jos cele mai importante dintre acestea:
Uleiul de krill – cel mai bun ulei pentru inimă
Studiile efectuate până acum au arătat în mod clar eficienţa uleiului de krill în scăderea nivelului de trigliceride şi al colesterolului “rău”. La pacienţii obezi, uleiul de krill a redus cu 42% grăsimile care afectau funcţia cardiacă, faţă de 2% rezultatul înregistrat de consumul de ulei de peşte. În plus, şi grăsimile ficatului au fost diminuate cu 60% în urma administrării uleiului de krill, în comparaţie cu 38% în cazul uleiului de peşte.
Ameliorează simptomele artritei reumatoide, osteoartritei şi a altor boli inflamatorii
Capacitatea antiinflamatorie a acestui ulei este foarte mare, diminuând considerabil nivelul proteinei C-reactive, un marker al inflamaţiei în corp. Un studiu efectuat în 2007 şi publicat în Journal of the American College of Nutrition a evaluat eficienţa uleiului de krill asupra pacienţilor diagnosticaţi cu inflamaţie cronică şi artrită.
După doar 7 zile de tratament, uleiul de krill a redus inflamaţia cu mai mult de 19%, în timp ce grupul căruia i se administrase o pastilă Placebo înregistra o creştere de 16% a proteinei C-reactive. Specialiştii implicaţi în studiu spun că o doză zilnică de 300 mg reduce considerabil atât inflamaţia, cât şi simptomele artritei.
Încetineşte procesul de îmbătrânire, stimuleza sistemul imunitar şi funcţiile cognitive, acţionează ca un puternic antidepresiv
Capacitatea antioxidantă, acizii graşi Omega 3 şi toate substanţele benefice ale uleiului de krill îmbunătăţesc funcţionarea organismului nostru. Astfel, procesul de îmbătrânire este încetinit, sistemul imunitar şi funcţiile cognitive sunt puternic stimulate, iar stările negative precum depresia sau anxietatea pot fi combătute cu ajutorul aceluiaşi ulei de krill.
Este eficient pentru articulaţii
Pe lângă faptul că uleiul de krill scade inflamaţia din corp, este mult mai bine absorbit de sistemul gastrointenstinal. Se pare că în cazul persoanelor supraponderale, combinaţia ulei de krill – ulei de peşte este cea câştigătoare. În vreme ce uleiul de peşte îmbunătăţeşte sensibilitatea la leptină, hormonul care suprimă senzaţia de foame, uleiul de krill are o mare putere antioxidantă şi împiedică distrigerea cartilagiilor.
Te ajută să slăbeşti
Administrarea uleiului de krill, alături de adaptarea regimului alimentar şi adoptarea unui antrenament fizic regulat şi susţinut contribuie la scăderea în greutate.
Precauţii – cere părerea medicului dacă ai o boală a sângelui, ai alergie la fructele de mare, dacă eşti însărcinată sau urmezi un tratament specializat. Cum acest tip de ulei încetineşte coagularea sângelui, nu se recomandă administrarea lui înaintea unei intervenţii chirurgicale.
un articol de Marina Rasnoveanu
Add Comment