Exerciţiile fizice şi postul ajută la pierderea în greutatea

Exerciţiile fizice şi postul ajută la pierderea în greutatea

Pe lângă semnificaţia religioasă, perioada postului este privită deseori ca o oportunitate de a ne detoxifia corpul. Restricţionarea consumului anumitor alimente ajută organismul să elimine mai repede toxinele, sistemul digestiv lucrând mult mai eficient. Astfel, eliminarea sau reducerea produselor de origine animală este o măsură benefică şi în contextul sănătăţii noastre.

Cum privarea de anumite grupe de alimente ne poate aduce deficienţe nutriţionale, este important să consumăm produse la fel de consistente. Antrenamentul fizic practicat în această perioadă a stârnit şi el mai multe controverse.

În vreme ce unii cred că organismul este prea slăbit pentru a-l solicita cu exerciţii fizice, alţii consideră că mişcarea uşoară sau moderată în post creşte eficienţa antrenamentului.

În sprijinul celor din a doua categorie vine un studiu recent, realizat de specialiştii Universităţii din Chicago. Aceştia au dorit să măsoare efectele asocierii exerciţiilor fizice cu zilele în care ţinem post. Scopul studiului a fost acela de examina adaptările comportamentele care apar atunci când postul este combinat cu exerciţii fizice şi, la final, cum afectează aceste schimbări pierderea în greutatea.

Astfel, la studiu s-au înscris 64 de voluntari obezi, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 65 de ani, cu greutatea stabilă cu 3 luni înainte de începerea proiectului, nefumători, fără diabet sau boli cardiace şi care nu luau medicamente pentru slăbit.

Voluntarii au fost împărţiţi în patru grupe: primii, efectuau combinat exerciţii de anduranţa şi ţineau post, a doua grupă ţinea doar post, a treia practica doar sport, iar cei din a patra grupă erau doar monitorizaţi. Studiul s-a desfăşurat pe o perioadă de 12 săptămâni. 

La începutul studiului, în săptămânile 1-4, sesiune de sport aveau loc de 3 ori pe săptămână, câte 25 de minute şi includeau exerciţii moderate şi uşoare, la bicicleta staţionară sau cea eliptică. Subiecţii aveau posibilitatea de a alege dacă practicau sport în zilele in care ţineau şi post, aceste aspect neinfluenţând rezultatele studiului.

Durata şi intensitatea exerciţiilor a crescut în săptămânile 4, 7 şi 10 cu 5 minute, iar la săptămâna 10 fiecare exersa 40 de minute, cu o intensitate de 75% din raţă cardiacă maximă.

La final, s-a constatat că greutatea corporală a scăzut cel mai mult în cadrul primului grup, care asociasera postul cu exerciţiile fizice, subiecţii slăbind 6-4 kg. În cel de-al doilea grup, care ţinuse doar post, voluntarii au pierdut între 1-3 kg, persoanele care făcuseră doar sport au slăbit doar 1 kg, iar în cel de-al patrulea grup nu s-au înregistrat modificări.

Senzaţia de foame după terminarea perioadei cercetării a scăzut doar în cadrul grupului care ţinuse doar post, dar comportamentele privind alimentaţia se îmbunătăţiseră în cadrul primului grup de studiu.

Deşi se crede că studii ulterioare sunt încă necesare, rezultatele atestă faptul că exerciţiile de creştere a rezistenţei corpului pot reprezenta o terapie adjuvantă excelentă atunci când ţinem post, ajutându-ne să slăbim mai repede şi mai sănătos.

un articol de Marina Rasnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram