Mesajele text – viitorul în monitorizarea dietei şi a antrenamentului fizic

Mesajele text – viitorul în monitorizarea dietei şi a antrenamentului fizic

Monitorizarea exerciţiilor fizice şi a obiceiurilor alimentare s-a dovedit a fi de-a lungul timpului o metodă eficientă pentru a slăbi şi pentru a avea un stil de viaţă sănătos. Cu toate astea, lipsa timpului îi determină pe mulţi să renunţe la clasicul “jurnal de dietă sau de antrenament” care poate avea un important rol motivaţional.

Tocmai de aceea, oamenii de ştiinţă au venit în ajutorul celor care cred că aceasta e calea de urmat, demarând un studiu cu privire la impactul mesajelor text. Astfel, s-a demonstrat că monitorizarea obiceiurilor noastre prin mesaje text nu doar că ne menţine pe drumul corect într-ale dietei şi antrenamentului, dar ne şi ajută să slăbim mai repede.

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Duke, Statele Unite ale Americii a inclus 50 de femei obeze, majoritatea de culoare, a căror vârsta medie era 38 de ani.

Rezultatele proiectului citate de site-ul News Medical au fost publicate recent în ediţia online a Journal of Medical Internal Research. Se pare că după 6 luni de monitorizare, cele 26 de femei care au folosit mesajele text zilnic ca parte a rutinei lor alimentare şi sportive au reuşit să slăbească 2 kg, în timp ce alte 24 care au folosit metode tradiţionale de monitorizare s-au îngrăşat cu 1 kg.

Aceste mesaje text s-au axat pe urmărirea obiectivelor comportamentale (reducerea consumului băuturilor cu zahăr sau a alimentelor bogate în grăsimi, efectuarea a 10.000 de paşi zilnic etc), fiind insoţite şi de un feedback scurt şi câteva sfaturi.

În fiecare dimineaţă, participanţii la studiu primeau un text de la un sistem automatizat. Răspundeau în schimb cu câteva cuvinte “cheie”, după care sistemul genera un feedback personalizat şi câteva sfaturi eficiente în contextul rezultatelor fiecăruia.

Specialiştii susţin că monitorizarea obiceiurilor alimentare şi a rezultatelor antrenamentului oferă multe avantaje, în comparaţie cu metodele tradiţionale.

Cercetătorii cred că aceste dispozitive mobile şi rezultatele personalizate vor fi din ce în ce mai folosite în viitor, ajutând la menţinerea unor obiceiuri sănătoase şi la pierderea în greutatea. Pasul următor în această direcţie ar fi studii care să stabilească în ce măsură mesajele text îi pot ajuta pe oameni să se menţină la greutatea ideală.

un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram