Efectele insomniei – cum combaţi eficient astfel de tulburări

Efectele insomniei – cum combaţi eficient astfel de tulburări

Stilul haotic în care trăim duce deseori la manifestări neplăcute sau chiar la apariţia unor afecţiuni grave. Privarea de somn este una dintre aceste dezechilibre pe care tindem să o ignorăm. Potrivit cercetătorilor, 90% dintre cei care se confruntă cu insomnie, caracterizată prin dificultatea de a adormi sau de a avea un somn profund, prezintă cel puţin o altă problemă de sănătate.

Insomnia nu va trece de la sine, în timp, fără a lua măsuri în această privinţă. Ba mai mult, ea ne afectează considerabil sănătatea şi calitatea vieţii.

Lipsa somnului afectează procesele cognitive

Prima redută cucerită va fi, fără doar şi poate, capacitatea noastră de concentrare. Apoi, toate procesele cognitive îşi vor diminua eficienţa  din cauza privării de somn. În plus, cum ciclurile somnului joacă un rol esenţial în consolidarea amintirlor, îţi va fi greu să îţi aminteşti toate detaliile învăţate sau experimentate într-o anumită perioadă dacă nu te odihneşti suficient noaptea.

Depresie, infarct, afecţiuni ale inimii şi diabet – doar câteva dintre bolile “de risc”

Infarctul, bolile cardiace, depresia, diabetul sunt mult mai frecvente printre persoanele care au recunoscut că nu au o calitate satisfăcătoare a somnului.

Tulburările de somn grăbesc procesul de îmbătrânire

Când nu dormi suficient, corpul secretă mai mult cortizol, hormonul stresului, diminuând în schimb producţia de colagen, proteină care menţine pielea netedă şi elastică. Astfel, insomnia pe termen lung grăbeşte procesul de îmbătrânire.

Favorizează creşterea în greutatea

Potrivit unui studiu din 2004, insomnia este asociată cu un apetit crescut şi cu obezitatea. Persoanele care au dormit mai puţin de 6 ore pe noapte au fost cu 30% mai predispuse către obezitate decât cei care au dormit între 7 şi 9 ore.

Cât ar trebui să dormim în fiecare noapte, în funcţie de vârstă?

Confom specialiştilor de la Clinica Mayo, bebeluşii ar trebui să doarmă 9-10 ore pe noapte, plus 3 ore sau mai mult în timpul zilei, copiii cu vârsta preşcolară 9-10 ore pe noapte, plus 2-3 ore în timpul zilei, copiii cu vârsta şcolară între 9 şi 11 ore, iar adulţii 7-8 ore pe noapte.

Dacă te confrunţi şi tu cu o calitate a somnului nepotrivită, iată câteva măsuri naturale şi eficiente care ar putea să îţi redea somnul liniştitor.

Fă mişcare fizică!

Exerciţiile fizice, în special cele aerobice, sunt benefice, contribuind la o calitate bună a somnului. Cercetătorii nu au ajuns la un anumit comun în privinţa momentului prielnic în care să faci sport pentru a avea un somn profund.

Totuşi, fie că optezi pentru a face sport dimineaţa, fie că lucrezi înainte cu 5-6 ore înainte de culcare, ţine minte că expunerea la lumina contribuie la calitatea somnului, lumina naturală reglând temperatura corpului. În plus, mişcarea fizică în aer liber înregistrează cele mai bune rezultate printre persoanele diagnosticate cu insomnia cronică.

Încetineşte ritmul cu cel puţin 2-3 ore înainte de somn

Deseori, tocmai ritmul alert în care trăim ne împiedică în a avea un somn profund şi liniştit. Încearcă să te deconectezi cu câteva ore înainte de culcare. Nu mai lucra, nu îţi mai verifica emailul sau telefonul după ora 8 seara, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

Ascultă muzica!

Când organismul este prea încordat pentru a se relaxa, muzica liniştitoare poate avea un efect calmant. De altfel, studiile realizate au demonstrate deja că aceasta “terapie” reduce anxietatea şi tensiunea arterială.

Suplimentele alimentare şi dieta – doi factori importanţi în acest context

Suplimentele şi alimentele bogate în calciu şi magneziu te vor ajuta să rezolvi în timp problema insomniei. Magneziul, de exemplu, este binecunoscut pentru proprietăţile sale calmante. Pe de altă parte, deficienţa de calciu a fost asociată deseori cu tulburări ale somnului, aşa că şi această substanţă este importantă în tratarea eficientă a insomniilor.

Pe lângă suplimentele alimentare, ajustează-ţi dieta astfel încât să conţină smochine, banane, nuci de Brazilia, somon, ton, cereale integrale, cireşe, lapte, cartofi dulci, ceai de ghimbir, tei sau valeriană etc. 

un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram