“Cui pe cui se scoate”, spune un celebru proverb ce este valabil şi în cazul accidentărilor. Ei bine, mai nou, specialiştii au descoperit că riscul accidentărilor care au loc în timpul antrenamentelor fizice poate fi redus considerabil tot prin sport.
Bineînţeles, nu orice antrenament este eficient în acest caz, ci doar câteva, studiate îndeaproape de cercetătorii de la Institutul de Medicină Sportivă din Copenhaga, Danemarca. Rezultatele analizei ample au fost publicate luna aceasta în British Journal of Sports Medicine. Iată mai jos cele mai importante informaţii cu privire la scăderea riscului de accidentări în timpul antrenamentului sportiv.
Exerciţii de creştere a rezistenţei vs. Stretching vs. Exerciţii pentru echilibru vs. Antrenament variat
Cercetarea condusă de Jeppe Bo Lauersen a implicat analizarea a 25 de studii precedente, publicate până în ianuarie 2013, toate având ca temă accidentările sportive. Astfel, a fost studiată evoluţia a peste 27.000 de participanţi şi caracteristicile a 3464 de accidentări. La începutul studiilor respective toţi participanţii nu se confruntaseră cu niciun fel de accidentare, specialiştii luând în considerare doar primele accidentări.
Toate aceste studii au avut în vedere unul dintre următoarele antrenamente fizice: cel de creştere a rezistenţei corpului, stretching, exerciţii pentru îmbunătăţirea echilibrului şi antrenamente variate, care să includă mai multe tipuri de mişcare fizică.
La final, s-a dovedit că cel mai puţin eficient antrenament este stretchingul, care scade riscul accidentărilor sportive cu doar 4%, urmat de exerciţiile variate care au diminuat această problemă cu 37%.
Exerciţiile pentru echilibru au avut o anumită contribuţie în îndepărtarea riscului de accidentare, fiind asociate cu o diminuare de 52%.
Cel mai eficient antrenament atunci când vorbim despre prevenirea accidentărilor sportive s-au dovedit a fi exerciţiile pentru creşterea rezistenţei organismului. Acestea au scăzut riscul cu 68%, ceea ce înseamnă că, pe lângă celelalte beneficii, sunt importante şi în contextul siguranţei noastre atunci când facem sport.
Cercetătorii au susţinut că acurateţea acestui proiect a fost una destul de mare, însă mai multe studii sunt necesare în privinţa tipurilor de accidentări sportive ce pot apărea, ca de altfel şi metodele de prevenţie eficiente.
Antrenamentul de creştere a rezistenţei fizice – numeroase beneficii pentru sănătate
Pe lângă diminuarea riscului de accidentare, exerciţiile pentru creşterea rezistenţei fizice au numeroase alte beneficii asupra sănătăţii noastre. Se pare că ele reduc riscul apariţiei bolilor cronice datorită faptului că îmbunătăţesc funcţionarea inimii, cresc densitatea osoasă şi ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.
În funcţie de condiţia ta fizică, optează pentru exerciţii cu gantere, circuit training sau fandări, genuflexiuni, abdomene, flotări etc.
un articol de Marina Râşnoveanu
Add Comment