Odată ce antrenamentul fizic devine o constantă în viaţa noastră, indicat ar fi să nu renunţăm la mişcare nici măcar atunci când suntem răciţi. Nu trebuie să uităm, însă, că această perioadă sensibilă vine la pachet cu unele restricţii de care ar trebui să ţinem cont.
Conform dr. Richard Besser, autorul cărţii “Tell the Truth, Doctor: Easy to Understand Dangers to Your Most Confusing and Critical Health Questions”, simptomele răcelii sunt cele care ne dau sau nu undă verde pentru mişcare.
Astfel, dacă acestea se manifestă “deasupra gâtului” şi ne confruntăm cu strănut, presiune la nivelul sinusurilor, nas înfundat, mişcarea fizică uşoară sau moderată ar putea chiar să ne grăbească vindecarea şi să ne amelioreze simptomele.
În caz contrar, dacă manifestările sunt “mai jos de gât” şi experimentăm dureri de stomac, presiune în piept, greaţă, vărsături sau pur şi simplu exerciţiile fizice ne agravează starea e semn că trebuie să întrerupem pentru un timp antrenamentul.
În cazul în care eşti o persoană activă şi nu vrei sub nicio formă ca o simplă răceală să îţi afecteze programul, e timpul să te informezi. Află care sunt sporturile indicate în această situaţie şi ce antrenamente să eviţi.
Indicat: Mersul pe jos
Răceală ne răpeşte mare parte din energie, aşa că nu am reuşi fizic să ne angajăm într-o formă de mişcare intensă. Tocmai de aceea, câteva minute de mers pe jos în aer liber ne pot revigora şi ameliora simptomele. Eliberarea sinusurilor şi o mai bună respiraţie sunt doar câteva dintre efectele benefice ale mersului pe jos atunci când eşti răcit.
De asemenea, dacă joggingul face parte din rutina ta zilnică, iar starea de sănătate îţi permite, nu renunţa la antrenamentul zilnic! În schimb, redu numărul de minute şi ritmul tocmai pentru a preveni înrăutăţirea stării tale.
Indicat: Dansul
Cum astăzi sunt la modă atâtea forme de dans care te ajută să te relaxezi şi să îţi modelezi frumos corpul, nu renunţa la această plăcere chiar dacă eşti răcit. Un studiu recent a descoperit că persoanele care ascultau 50 de minute de muzică dance în fiecare zi prezentau un nivel scăzut al cortizolului, hormonul stresului, şi mai mulţi anticorpi, două coordonate care cu siguranţă stimulează sistemului imunitar.
Indicat: Qi gong
Orice antrenament de tip mind-body îţi poate fi de folos în această perioadă. Te ajută să îţi menţii tonusul, îţi lucrează corpul, însă prin mişcări uşoare, combinate cu tehnici de respiraţie şi meditaţie care te vor detensiona.
Aşadar, Qi gong poate fi o opţiune demnă de luat în seamă ori de câte ori viruşii nu îţi dau pace. Această formă de sport este binecunoscută pentru faptul că reduce stresul, anxietatea, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi creşte energia. Un studiu realizat în 2011 la Universitatea din Virginia, Statele Unite ale Americii a relevat faptul că înotătorii care practicau Qi gong cel puţin o dată pe săptămână şi-au redus cu 70% incidenţa infecţiilor respiratorii faţă de colegii care nu optaseră pentru această formă de mişcare.
Neindicat: Antrenamentele de creştere a rezistenţei
Exerciţiile folosite în cadrul acestui tip de antrenament sunt unele intense şi foarte solicitante. Cum, în timpul răcelii, nu ne aflam tocmai în formă maximă, este preferat să evităm mişcarea fizică intensă.
Neindicat: Ridicarea de greutăţi
Corpul tău va fi foarte solicitat în timpul exerciţiilor cu gantere. Aşadar, nu doar că eficienţa va fi una minimă, dar îţi vei creşte şi riscul de accidentări. În plus, te poţi confrunta şi cu simptome supărătoare suplimentare cum ar fi presiune asupra sinusurilor, dureri de cap sau febră.
Neindicat: Sporturile de echipă
În general, sporturile de echipă implică impact mai mare, prezentând mai multe riscuri. De asemenea, există un risc mai mare de a-i îmbolnăvi pe ceilalţi sau de a stagna vindecarea răcelii, aşa că evită sporturile de echipă în aceste perioade.
un articol de Marina Râşnoveanu
Add Comment