Există o întreagă controversă în jurul suplimentelor alimentare administrate celor care fac sport în mod regulat. În timp ce unii susţin că substanţele energizante sunt nocive, alţii afirmă sus şi tare că vitaminele şi mineralele luate atât din alimentaţie, cât şi din suplimente ajută organismul şi cresc rezultatele antrenamentului fizic.
Totodată, la fel de adevărat este şi că anumite stimulente prezintă încă multe neclarităţi asupra modului în care îţi afectează starea de sănătate. De exemplu, DMAA (1,3-dimetil-amil-amina), regăsită în componenţa multor suplimente pentru creşterea rezistenţei corpului şi pentru scăderea în greutate, este o substanţă despre care mulţi producători au susţinut că este de origine naturală, provenind din năpraznic.
Studiile recente, însă, arată că DMAA este un produs sintetic, care poate creşte tensiunea arterială, cauzând probleme cardiovasculare, dificultăţi de respiraţie, durere în piept sau chiar infarct.
Aşadar, până când aceste discuţii şi cercetări vor avea o finalitate oficială, cea mai bună soluţie ar fi să apelezi la vitaminele şi mineralele recunoscute deja pentru aportul benefic pe care îl au atunci când te antrenezi constant.
Magneziu
Benefic contra crampelor musculare, dar şi pentru rezistenţa corpului, magneziul prezintă multe alte avantaje pentru cei care se antrenează regulat. Reechilibrează tonusul muscular, ajută la o refacere rapidă după exerciţiile fizice intense şi stimulează metabolismul ceea ce duce, bineînţeles, la rezultate mai rapide.
Surse naturale de magneziu: pe lângă suplimentele alimentare cu magneziu, asigură-te că dieta ta este bogată în hrişcă, stridii, spanac, broccoli, cereale integrale, nuci şi seminţe, migdale, alege marine, orez brun, avocado, banane, mere, somon etc. Potrivit specialiştilor, doza zilnică recomandată de magneziu este între 500 şi 750 mg.
Vitamina D şi Calciu
Ce două substanţe se potenţează foarte bine, vitamina D contribuind la o mai bună absorbţie şi fixare a calciului. Atunci când prezinţi un deficit de vitamina D şi Calciu nu doar că te vei simţi mai slăbit, dar va creşte şi riscul de fracturi şi accidentări. În plus, vitamina D şi Calciu ajută la creşterea densităţii osoase, atât de necesară unor articulaţii şi oase puternice.
Surse naturale de vitamina D şi Calciu: ulei de peşte, somon, lapte, cereale, ouă, ciuperci, suc de portocale, soia, lactate, varza kale, seminţe de susan, seminţe de cânepă, sardine etc. Doza zilnică recomandată de vitamina D este între 400 UI – 800 UI în funcţie de etapa vieţii şi sex. Doza de calciu se situează între 300-1200 mg/ zi.
Vitamina B12
Atunci când duci o o viaţă sănătoasă, urmezi o dietă echilibrată şi un program de exerciţii fizice, însă nu reuşeşti să slăbeşti, de vină ar putea fi metabolismul lent. Experţii cred că deficitul de vitamina B12 duce tocmai la o funcţionare precară a sistemului metabolic. Cum vitamina B12 metabolizează grăsimile şi a proteinele, prin reechilibrarea acestei valori vei creşte rezistenţa şi performanţa fizică, la fel ca şi numărul caloriilor arse.
Surse naturale de vitamina B12: scoici în aburi, midii în aburi, crap în aburi, somon, brânză de vaci etc. Doza zilnică recomandată este de 2.4 mcg.
Fierul
Fierul, ca de altfel şi vitamina E, are proprietăţi anti anemice, ajutând la formarea şi menţinerea globulelor roşii, celulele responsabile pentru transportul oxigenului la ţesuturile din corp. Când celulele corpului au suficient oxigen, avem mai multă energie şi rezistenţă atât pentru activităţile de zi cu zi, cât şi pentru antrenamentele sportive.
Surse naturale de fier: carne roşie, cereale fortificate cu fier, ficat de pasăre, legume verzi, seminţe de chia, curmale, quinoa, sfeclă roşie etc. Doza zilnică recomandată este de 15-25 mg (bărbaţi) şi 18-30 mg (femei).
Vitamina C
Vitamina C este esenţială mai ales în perioada rece a anului, îmbunătăţindu-ţi totodată şi performanţele sportive. Această substanţă îţi stimulează sistemul imunitar şi scade riscul infecţiilor respiratorii superioare, ce apar mult mai frecvent în cazul celor care se angajează în antranamente fizice riguroase sau celor care participă la maratoane şi competiţii de acest fel.
Surse naturale de vitamina C: lămâie, pătrunjel, măceşe, ardei gras, prune, struguri, suc de sfleclă roşie etc. Doza zilnică recomandată este de 60 mg/zi, deşi unii specialişti susţin ca valoarea este mult prea mică şi ar trebui crescută la 200 mg/zi.
un articol de Marina Râşnoveanu
Sursa foto: http://www.sxc.hu/photo/1097556
Add Comment