O nouă cercetare amplă, publicată în The Cochrane Library şi citată de site-ul All Voices avansează ipoteza conform căreia exerciţiile fizice ar putea fi la fel de eficiente ca medicamentele recomandate contra depresiei uşoare şi moderate.
Avantajul primordial ar fi acela că sportul nu prezintă reacţii adverse, având totodată şi multe alte beneficii asupra stării de sănătate generale.
Specialiştii subliniază faptul că studiile realizate până în acest moment sunt insuficiente pentru a da un verdict oficial, însă multe dintre informaţii conduc spre această teorie.
O echipă de la Universitatea din Edinburgh a examinat 39 de studii ulterioare, toate având ca subiect depresia şi mişcarea fizică. Aceste cercetări au inclus 2326 de persoane diagnosticate cu depresie. Rezultatele sugerau faptul că exerciţiile moderate au ameliorat simptomele, fiind la fel de eficiente ca antidepresivele sau chiar psihoterapia.
Nu puţini sunt cei care pun la îndoială concluziile acestor studii, susţinând că este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a pune semnul egal între antrenamentele fizice şi medicamentele antidepresive.
Indiferent de suspiciuni, există numeroase dovezi conform cărora sportul le ajută pe persoanele depresive să treacă mai uşor şi mai repede peste perioadele dificile.
În cadrul unui studiu din 2007, 45% dintre participanţii care au practicat antrenamente fizice moderate nu au mai prezentat semne de depresie după doar 4 luni. Într-o altă cercetare, 10 săptămâni a fost perioada în care 55% dintre partcipantii la studiu au experimentat o îmbunătăţire semnificativă a simptomelor de depresie.
Pe lângă aceste controverse şi rezultate ale diverselor analize, este binecunoscut faptul că sportul diminuează nivelul stresului şi ajută la eliberarea endorfinelor pentru atenuarea stresului fizic şi a durerii experimentate în timpul efortului. Ei bine, se pare că rolul acestor endorfine ar fi mult mai complex. Un raport al Clinicii Mayo sugerează faptul ca aceleaşi endorfine secretate în timpul mişcării fizice ar atenua şi simptomele de depresie.
un articol de Marina Rasnoveanu
Add Comment