6 alimente pentru sănătatea inimii

6 alimente pentru sănătatea inimii

Luna septembrie este dedicată sănătăţii inimii, prilej pentru organizarea unor activităţi menite de a conştientiza populaţia cu privire la importanţa factorilor de risc, a dietei corespunzătoare şi a tratamentelor necesare în cazul afecţiunilor cardiace.

Becel te invită să îţi testezi gratuit nivelul colesterolului, campania demarată de acest brand fiind deja cunoscută publicului larg. Astfel, în perioada 1-30 septembrie 2013 vei avea posibilitatea de a-ţi testa gratuit nivelul colesterolului. Acţiunea se va desfăşura în 12 oraşe din ţară: Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Sibiu, Suceava şi Timişoara.

Pe lângă aceste acţiuni, este important să ştim ce factori ne pot afecta sănătatea inimii şi ce măsuri să luăm pentru a preveni toate complicaţiile ce pot apărea în urma unei probleme a sistemului cardiovascular.  Cu atât mai mult, cu cât studiile au arătat că infarctul, accidentul vascular cerebral şi afecţiunile inimii sunt mult mai frecvente iarna, indiferent de clima ţării în care trăieşti. Oamenii de ştiinţă cred că acest fenomen s-ar putea datora stilului de viaţă sedentar, mult mai frecvent în această perioadă, dar şi a tensiunii arteriale ridicate sau a contractării vaselor de sânge.

Ce factori noi şi surprinzători ne pot afecta inima?

Dacă până recent se credea că doar factorul genetic, exerciţiile fizice şi obiceiurile alimentare au un anumit impact asupra inimii, iată că cercetătorii au descoperit elemente noi şi surprinzătoare, de care ar trebui să ţinem cont.

Zgomotul pe care îl auzi din casă, cât de bine doarme copilul tău noaptea, un stil de viaţă echilibrat încă din adolescenţă, prea multe sarcini la lucru sau, dimpotrivă, imposibilitatea de a găsi un loc de muncă sunt doar câteva dintre aceste lucruri care ne influenţează, contribuind la creşterea nivelului de colesterol sau a tensiunii arteriale.

Care este alimentaţia recomandată pentru o inimă puternică?

Pe lângă o viaţă activă din punct de vedere fizic, alimentaţia joacă un rol primordial în prevenirea sau atenuarea problemelor legate de inimă. Cercetătorii au stabilit deja că o dietă bazată pe fructe, legume, peşte şi cereale ne-ar putea proteja, însă iată mai jos 6 dintre alimentele de bază în acest sens.

Cuişoarele

Studiile au arătat că acest condiment, folosit chiar şi în cantităţi mici, scade nivelul glucozei şi al trigliceridelor, inhibând totodată peroxidarea lipidică, o cauză a bolilor cardiace.  În plus, cuişoarele echilibrează şi numărul trombocitelor, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge.

Somonul

Dacă vei mânca peşte de cel puţin două ori pe săptămână, vei scădea riscul bolilor coronariene cu aproximativ 30%. Acizii graşi Omega 3 ce se găsesc în somon, de exemplu, scad tensiunea arterială şi nivelul trigliceridelor. Carotenoidele sunt antioxidanţii puternici din somon care ne ajută sistemul cardiovascular, reduc inflamaţia în corp, ba chiar ne determină să fim mult mai optimişti, susţin cercetătorii.

Dacă nu îţi place somonul, alţi peşti bogaţi în acizi graşi sunt şi macroul, tonul, heringul sau sardinele.

Ciocolata neagră

Ei bine,  dacă o considerai mica ta plăcere vinovată, iată că ciocolata neagră, consumată în cantităţi moderate, îţi protejează inima şi îţi stimulează sistemul imunitar. Praful de cacao este bogat în flavonoide şi epicatechină, substanţe care menţin sănătatea vaselor de sânge. S-a constatat că epicatechina provoacă aceeaşi reacţie musculară ca şi mişcarea fizică ceea ce ar putea însemna că ciocolată neagră este la fel de eficientă ca sportul.

Fulgii de ovăz

Ovăzul este recomandat în tratarea anginei pectorale, a ulcerului varicos, acţionând pozitiv asupra vaselor de sânge a inimii, scăzând şi nivelul colesterolului. De asemenea, fulgii de ovăz sunt bogaţi în Omega 3, acid folic, potasiu şi fibre.

Varza Kale

Deşi mai greu de găsit la noi în ţară, varza Kale este considerată un super aliment, ceea ce înseamnă că asigură substanţele nutriţionale, contribuind în acelaşi timp la o stare de sănătate mai bună. Varza Kale este bogată în antioxidanţi, conţine calciu, luteină, fier şi vitaminele A, C, E şi K. Împiedică formarea cheagurilor de sânge de pe artere cu ajutorul unui compus numit glucorafanină care activează o protein specială.

Lintea

În cadrul unui studiu internaţional ce a cuprins 12.763 de americani, japonezi şi europeni din 25 de ţări s-a demonstrat că legumele, cum ar fi lintea, pot reduce cu 82% riscurile decesului survenit în urma bolilor cardiace. Proteinele, fibrele, acidul folic, magneziul şi potasiul conţinut de linte sunt cele care luptă împotriva tuturor complicaţiilor cardiovasculare.

un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram