Copiii sunt mai activi fizic dacă fac sport la şcoală

Copiii sunt mai activi fizic dacă fac sport la şcoală

Problema orelor de Educaţie Fizică în şcoli a stârnit întotdeauna controverse. Câte astfel de şedinţe ar trebui introduse pe săptămână,  pe ce tip de exerciţii şi antrenamente să se insiste sau cât de solicitaţi să fie copiii în timpul orelor de sport – toate au fost aduse în discuţie. Pe de altă parte, nu puţini au fost cei care considerau că Educaţia Fizică nu ar trebui să încarce prea mult programul elevilor.

Cu toate astea, iată că studii recente vin să reconfirme importanţa acestei discipline în şcoli. Reuters Health a prezentat concluziile unui studiu realizat de cercetătorii de la Harvard School of Public Health, Boston, Statele Unite ale Americii, citat de MedCity News şi publicat în revista American Journal of Preventive Medicine.

Studiul a venit în urma unei alte cercetări care arătase că, în ciuda opiniei generale, nivelul de activitate fizică al copiilor cu vârsta între 5-10 ani nu se schimbă în funcţie de condiţii externe, cum ar fi timpul petrecut în faţa televizorului sau cel alocat mişcării fizice la şcoală. În opinia oamenilor de ştiinţă, copiii au un aşa numit “activitystat” care le echilbreaza nivelul de activitate fizică. Ba mai mult, pentru activitatea fizică de la şcoală, copiii aveau tendinţa de a se odihni mai mult acasă.

În cadrul celui de-al doilea studiu, însă, oamenii de ştiinţă au avut ca subiecţi 2548 de copii, cărora le-au monitorizat nivelul de exerciţii fizice moderate şi intense cu ajutorul unor accelerometre, purtate în jurul taliei timp de 6 zile.

La final, s-a demonstrat că, în medie, copiii mai mici, cu vârsta de 11 ani şi-au petrecut 86 de minute pe zi realizând mişcare fizică moderată sau intensă. Dintre acestea, 37 de minute au fost la şcoală. Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani, şi-au petrecut 41 de minute în activităţi moderate şi intense, din care 18 au avut loc în cadrul orelor de Educaţie Fizică.

Aşadar, cercetătorii au ajuns la concluzia că, pentru fiecare extra minut de sport realizat la şcoală, copiii practicau mai multă mişcare fizică generală pe toată durata zilei. Aceiaşi oameni de ştiinţă, însă, susţin că datele acestui ultim studiu nu le anulează pe cele asociate noţiunii de “activitystat” întrucât copiii ar putea să să odihnească şi să “compenseze” exerciţiile fizice realizate în plus pe parcursul unei săptămâni. 

Deşi sunt necesare mai multe cercetări în acest sens, iar studiul nu a luat în considerare factori precum anotimpul sau vremea, oamenii de ştiinţă implicaţi în proiect cred că fiecare extra minut de sport realizat la şcoală creşte frecvenţa mişcării fizice generală, fiind astfel benefică sănătăţii şi dezvoltării copiilor.

un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram