Antrenorii fitness folosesc tot felul de tehnici de motivare, astfel încât să nu renunţăm la sport după primul antrenament mai intens. Dacă studiile realizate au arătat că factorul genetic joacă un rol important în continuitatea activităţii noastre fizice, iată că noi elemente-cheie ies la iveală, factori surprinzători care ne ajută să lucrăm mai mult şi mai eficient.
Partenerul de antrenament – un ajutor sau un impediment în atingerea obiectivelor?
Deseori, atunci când ne propunem să începem un antrenament în parc sau în sala de fitness, încercam să convingem un prieten să ne însoţească. Acest pas, însă, s-ar putea să nu fie atât pe benefic şi motivaţional pe cât am fi crezut la început. Potrivit studiilor, persoana alături de care facem sport este, într-adevăr, importantă, însă există şi alte condiţii de respectat.
Un raport publicat în cadrul Universităţii Oxford, Institutul de Antropologie Cognitivă şi Evoluţionară a arătat că exerctiiile realizate în grup ajută la eliberarea endorfinelor, substanţe care inhibă durerea şi oferă acea senzaţie de bună dispoziţie.
Pe de altă parte, specialiştii de la Universitatea din Kansas au descoperit alte informaţii importante în acelaşi context. Se pare că ne antrenăm cu 40% mai mult şi mai eficient atunci când avem alături o persoană mai pregătită, care lucrează mai bine decât noi şi care ne şi motivează verbal.
Cu toate astea, încurajările trebuie să fie minime, în caz contrar efectele fiind negative întrucât încurajarea verbală permanentă poate fi percepută ca o intimidare.
Antrenamentul pe muzică – cu 20% mai eficient
În ciuda rezultatelor care arată ca un companion tăcut este de preferat unuia vorbăreţ, iată că lucrurile se schimbă atunci când vorbim despre muzică. Ritmurile pe care le auzim în boxe şi care par să ne însoţească fiecare mişcare, dar şi muzica din surdină au efecte pozitive asupra rezultatelor noastre.
Muzica ne distrage atenţia de la oboseală sau durere, ne ajută să asociem ritmurile cu mişcările, lucrând mai mult timp, crescându-ne performanţa sportivă cu 20%. Pe de altă parte, muzica din surdină ne relaxează şi ne detensionează.
În ceea ce priveşte tipul de muzică pe care ar trebui să îl alegi, importante sunt preferinţele muzicale, dar şi tipul antrenamentului fizic. Muzica clasică ar fi potrivită pentru acordurile din fundal, iar cele alerte rimurilor sincron.
La un moment dat, în cadrul unui studiu de acest fel s-a realizat chiar şi un playlist ideal. Cântecele cele mai potrivite sunt cele care au între 125-140 de bituri pe minut, cântecul câştigător fiind “Gangnam Style”, cu 132 de bituri pe minut.
un articol de Marina Rasnoveanu
Add Comment